Cock

Recoveryverpleegkundige

"Juist die combinatie van hoogwaardige techniek, complexe en snelle patiëntenzorg, maken dit werk zo leuk."

Verder lezen

Delen

Het vak recoveryverpleegkundige is een verdieping van het verpleegkundige vak. Het werk is directer en sneller dan op een verpleegafdeling. 80% van de tijd sta je aan het bed de patiënt te verplegen. De holding en recovery vormen een hecht en gezellig team.

“Sinds maart 2019 ben ik gediplomeerd recoveryverpleegkundige. Na een gecombineerde theoretische en praktijk opleiding van 13 maanden aan de Zorgacademie van het Erasmus MC en het operatiecomplex van ons ziekenhuis. Ik werk zowel op de holding als op de recovery”.

Kort maar intensief contact op holding

Als patiënten worden binnengereden op de holding, zijn ze meestal zenuwachtig. Een belangrijke taak is geruststellen. In korte tijd vertellen mensen hun verhaal en delen hun angsten. Het is een intensief contact dat veel betekent, jij bent een vertrouwd persoon geworden. Daarom is het zo belangrijk dat je empathisch vermogen hebt. Ik geef informatie over wat iemand kan verwachten op de operatiekamer. Wat er gaat gebeuren, wanneer en hoe. Er zijn patiënten die bewust voor een operatie gekozen hebben, zoals de cosmetische operaties en de gastric-bypasses (maagverkleiningen). Aan de andere kant zijn er mensen bij wie bijvoorbeeld een tumor weggehaald wordt, die onzeker zijn over hun levensverwachtingen. Op die verschillende situaties moet je natuurlijk anders inspelen.

Ik leg een infuus aan, breng de plakkers aan voor het monitoren van het hartritme en sluit de patiënt verder aan op de monitor. Ik assisteer ook de anesthesioloog bij locoregionale anesthesie zoals de spinale en epidurale anesthesie (ruggenprik).

Observeren en direct handelen

Bij de recovery vang ik de patiënten na hun operatie op. Mocht de patiënt zuurstof nodig hebben of ondersteuning bij zijn ademhaling, dan doe ik dat eerst. Anders begint het aansluiten op de monitor voor het controleren van ademhaling en bloeddruk. Als alles stabiel is, volgt de overdracht door de anesthesioloog of anesthesiemedewerker. Daarna houd ik alles in de gaten, controleer de wonden en registreer de bevindingen in de computer. In acute situaties moet ik direct kunnen handelen. We kunnen en mogen veel zelf doen volgens protocol en dat vertrouwen krijgen we ook van de anesthesiologen. Dat maakt ons werk boeiend. De anesthesioloog is de eindverantwoordelijke. Bij twijfel, vragen we hem of haar om advies.

Techniek

Ook het technische deel van dit vak spreekt me aan. Het bewaken van de vitale functies, zoals de bloeddruk, ECG’s en hartritmes. Wij observeren volgens de ABCDE-methode: Airway, Breathing, Circulation, Disability & Environment. Ik heb veel geleerd bij de theorielessen over de BIAZ (Basis Intensieve Acute Zorg) en inzicht gekregen in de vitale functies van de respiratie, circulatie, het centraal zenuwstelsel en hun samenhang. Juist die combinatie van hoogwaardige techniek, complexe en snelle patiëntenzorg, maken dit werk zo leuk.

 

Meer verhalen over OK & anesthesie

Sascha
Sascha

Anesthesiemedewerker

"Je moet een teamplayer zijn maar ook heel goed zelfstandig kunnen werken."

Conny
Conny

Recoveryverpleegkundige

"Het is een uitdaging om de patiënt zo snel mogelijk stabiel en comfortabel te krijgen."

Lisa
Lisa

Anesthesiemedewerker

"Je bent de ogen en oren van de anesthesioloog."

Meer OK & anesthesie

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures