Marcella

Radiodiagnostisch laborant/coördinator CT

"In deze coronatijd is samenwerken superbelangrijk. Met mijn collega-laboranten, de afdelingen Spoedeisende Hulp, Intensive Care en andere disciplines."

Verder lezen
Bekijk ook de Radiodiagnostisch Laborant pagina
Delen

Iedere dag scannen we de longen van 5 tot 15 verdachte of bewezen corona (COVID-19) patiënten. De scan helpt de medisch specialist bij het stellen van de diagnose, brengt de ernst van de ziekte in beeld. En wordt ook gebruikt om bijkomende complicaties zoals een longembolie vast te stellen.

De patiënten worden via de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) naar de afdeling Radiologie doorverwezen. Meestal worden ze op een brancard de afdeling op gereden. We maken foto’s van hun longen voor de eerste diagnose. Soms is de gedane test namelijk negatief, maar vertoont de patiënt wel symptomen van corona. Dan kunnen we met behulp van een CT scan toch aantonen of iemand het virus wel of niet heeft. We hebben in het Maasstad Ziekenhuis 3 CT scanners staan, waarvan 1 bij de SEH en 2 op de afdeling Radiologie zelf. De scanner bij de SEH wordt gebruikt voor de COVID-19 patiënten van de SEH. Op de afdeling radiologie gebruiken we 1 scanner voor de klinische patiënten en de andere scanner voor de non-COVID patiënten. Zo hebben we de COVID patiënten kunnen scheiden van de non-COVID patiënten.

Inventief zijn en goed samenwerken

Eén radiodiagnostisch laborant is in de ruimte waar de scanner staat, de ander in de bedieningsruimte. In de scannerruimte ben ik volledig gekleed in isolatiekleding, met mondkapje, handschoenen en een speciale bril. Ik ben er om voor de mensen te zorgen, dat is mijn instelling. Daarbij let ik goed op hoe de patiënt eraan toe is en of hij kan meewerken. Of hij zijn adem op verzoek kan in- en vasthouden. Soms zijn mensen zo benauwd dat het niet lukt. Dan moet de radiodiagnostisch laborant in de bedieningsruimte daar goed op inspelen. Die verandert in het protocol een aantal zaken om een optimale scan af te kunnen leveren. Dat vraagt van ons dat we inventief zijn. Goede communicatie tussen de laborant bij de scanner en de laborant in de bedieningsruimte is daarbij enorm belangrijk.

Alles wordt natuurlijk supergoed schoongemaakt. Is er een verdachte patiënt maar zien we geen duidelijk coronabeeld, dan maken wij zelf alle contactpunten schoon met alcohol. Contactpunten bevatten alles wat de patiënt heeft aangeraakt of wat ik heb aangeraakt met mijn handschoenen. Blijkt duidelijk uit de scan dat iemand corona heeft, dan verandert het beeld naar ‘bewezen’. Dan bellen we na het scannen de HAGO om de hele ruimte van de scanner schoon te laten maken.

Toename aanvragen longembolie scan

De al in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten worden door een verpleegkundige van de Intensive Care of een andere afdeling op een ziekenhuisbed gebracht. We testen ze op bijkomende complicaties. Ik zie vooral een toename van het aantal aanvragen voor een longembolie scan. Een longembolie is een complicatie van het COVID-19 virus.

Samenwerken is vooral nu heel belangrijk. Tussen ons als radiodiagnostisch laboranten, met de afdelingen SEH, Intensive Care en andere disciplines.

Ik werk hier al 29 jaar. Voorheen was ik MRI laborant. Vijf jaar geleden ben ik CT laborant geworden, op zoek naar een andere uitdaging. Sinds 1,5 jaar werk ik ook als coördinator CT. Er is volop ruimte om te groeien. Je bent inzetbaar op alle modaliteiten, de CT, MRI en de Bucky kamer. Bij het draaien van diensten, zie je me op de SEH in actie. Afwisseling genoeg! Je krijgt hier veel mogelijkheden om opleidingen te volgen. Wij vormen een hecht team met collega’s die voor elkaar klaar staan, elkaar helpen, een dienst overnemen. Dat alles maakt werken in het Maasstad Ziekenhuis bijzonder. Het Maasstad is een vrij groot ziekenhuis dat continue in beweging is en waar veel ruimte is voor ontwikkeling en innovatie.

Meer verhalen over Analisten & laboranten

Tamara
Tamara

Echocardiografiste

"Het werk van echocardiografist is voor iedereen leuk! Het werk is gevarieerd en uitdagend."

Salah
Salah

Radiodiagnostisch laborant

"Je ziet van alles voorbij komen. Van een simpele botbreuk tot een tumor in de hersenen."

Vonny
Vonny

Laborant Klinische Neurofysiologie

"Ik ga nooit meer uit het vak!"

Leon
Leon

Vakspecialist Klinische Farmacologie & Toxicologie

"Het verbaast me soms met hoeveel middelen sommige mensen achter het stuur zitten"

Mirjam
Mirjam

Radiodiagnostisch laborant

"Ik doe als radiodiagnostisch laborant onderzoeken bij patiënten met eenvoudige botbreuken tot patiënten met gecompliceerde operatiecomplicaties. Planbare en acute zorg. Dat maakt het werk heel uitdagend."

Joyce
Joyce

Vakspecialist Hematologie

"Je voelt altijd die verantwoordelijkheid omdat het om mensenlevens gaat"

Sem
Sem

Leerling radiodiagnostisch laborant

"Je bent een soort ‘mini-dokter’ op de buckykamer. Fantastisch vind ik dat!"

Xinga
Xinga

Leerling radiodiagnotisch laborant

"Je leert écht veel meer dan alleen foto’s maken!"

Meer Analisten & laboranten Radiogdiagnostisch Laboranten gezocht

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures