Verpleegkundige Beroepsopleidingen

Bij het Maasstad Ziekenhuis staan gastgerichtheid en goede medische en verpleegkundige zorg met stip bovenaan. We zijn STZ-ziekenhuis (Stichting Topklinische Ziekenhuizen). Wij bieden optimale zorg op onze prachtige locatie bij NS-station Lombardijen. Wij zoeken aanstormende zorgprofessionals die niet alleen hun vak willen verstaan, maar vooral mensen willen verstaan. Houd je van afwisseling tussen schoolbank en praktijk? Bij het Maasstad Ziekenhuis is het mogelijk om naast je opleiding meteen te werken. Lees verder voor meer informatie over onze verpleegkundige broepsopleidingen, toelatingseisen en sollicitatiemogelijkheden.

Delen
Verpleegkunde BBL – Verkort na Verzorgende IG
Lees meer
Verpleegkunde BOL-BBL vanaf het eerste leerjaar
Lees meer
Verpleegkunde BBL vanaf het derde leerjaar
Lees meer
Hbo-verpleegkunde duaal
Lees meer

Bekijk de nieuwste vlogs

Veelgestelde vragen

Criteria solliciteren

Wanneer kan ik solliciteren?
 • BBL Verkort na Verzorgende IG: van 01-08-2021 tot 01-10-2021 voor start in februari 2022.
 • BBL vanaf het 3e leerjaar: van 01-08-2021 tot 01-10-2021 voor start in februari 2022 en van 3-1-2022 tot 01-03-2022 voor start in september 2022 (data voor start in september 2022 nog onder voorbehoud).
 • BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar: medio december 2021 voor start in september 2022.
 • HBO-V duaal: van 01-12-2021 tot 31-01-2022 voor start in september 2022 (data nog onder voorbehoud).
 • HBO-V zij-instroom: in het voorjaar voor start in najaar 2022. Exacte data zijn nog niet bekend.
Waar kan ik solliciteren?
Ik heb mijn diploma/propedeuse nog niet behaald. Is dat een probleem?

Nee, dat is geen probleem. Indien je aangenomen wordt, verwachten wij wel van je dat je deze voor aanvang van de opleiding hebt behaald. Geef wel duidelijk aan in je motivatiebrief dat je je diploma/propedeuse nog niet behaald hebt.

Hoe oud moet ik zijn om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats?

Zodra je met het werken-leren traject start, dien je minimaal 18 jaar te zijn.
Voor BBL vanaf het 3e leerjaar, BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar en HBO-V duaal betekent dit dus dat je bij de start van het 3e leerjaar 18 jaar moet zijn. Voor BBL Verkort na Verzorgende IG betekent dit dat je bij de start van de opleiding 18 jaar moet zijn.

Ik heb al een afgeronde opleiding in de zorg. Kom ik dan echt niet in aanmerking?

Je komt dan inderdaad niet in aanmerking voor een opleidingsplaats. Met een afgeronde opleiding in de zorg heb je recht op een aanzienlijk hoger salaris in vergelijking met een student-verpleegkunde zonder een eerder voltooide opleiding in de zorg. Deze maatregel komt voort uit de CAO Ziekenhuizen waar ons ziekenhuis zich zonder voorbehoud aan conformeert en waarop wij helaas ook geen uitzondering kunnen maken. Enige uitzondering hierop is wanneer je solliciteert voor een HBO-V duale plaats en al een opleiding MBO Verpleegkunde hebt afgerond. In dat geval mag je wel solliciteren.

Ik heb een MBO-opleiding en zou me graag willen omscholen via het werken-leren. Bieden jullie die mogelijkheid?

Die mogelijkheid bieden wij op dit moment niet. Dit zal voorlopig ook niet veranderen. Dit komt onder andere doordat er vanuit de regio weinig behoefte is aan nog een opleidingsvorm. Daarnaast is het arbeidsvoorwaardelijk ingewikkeld omdat in de CAO wordt uitgegaan van een zakgeldregeling de 1e 20 weken. Dit is niet interessant voor mensen met bijvoorbeeld een hypotheek. Je kan dus niet instromen in de BBL vanaf het 1e leerjaar.

Sollicitatieprocedure

Hoe ziet jullie sollicitatieprocedure eruit?

Je stuurt je motivatiebrief, CV en diploma naar ons op. Wij doen dan een eerste briefselectie en sturen je een bericht of we je hebben opgenomen in onze sollicitatieprocedure. Na het sluiten van de reactietermijn van de vacature ontvang je uitnodiging voor het maken van de AMN Talentscan. Nadat je deze gemaakt hebt, beoordelen wij deze en bepalen wij of je weer een stap verder mag. Daarna volgt de meeloopochtend en het sollicitatiegesprek. Daarna leggen wij alles nog eens bij elkaar en bepalen we of we je een opleidingsplaats aanbieden en sturen we je de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. Voor BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar is de sollicitatieprocedure anders. Daar volgt na de eerste briefselectie een selectieochtend. Ook voor HBO-V zij-instroom is de sollicitatieprocedure anders. Deze loopt via de Rotterdamse Zorg.

Hebben jullie een reservelijst?

Wij hebben slechts een aantal opleidingsplaatsen beschikbaar. Wij houden altijd een aantal sollicitanten in portefeuille omdat het wel eens voorkomt dat aangenomen sollicitanten hun opleidingsplaats niet aannemen. Indien we je sollicitatie in portefeuille houden, ontvang je hierover bericht.

Hoeveel sollicitanten worden er aangenomen?

Dat is lastig te zeggen en per opleiding verschillend maar gemiddeld nemen we 5 a 10 sollicitanten aan per opleiding.

Ik heb de AMN-talentscan al een keer eerder gemaakt. Moet ik het dan in jullie procedure nog een keer doen?

Ja, in onze procedure moet je aan alle onderdelen deelnemen.

Er zijn toch veel mensen in de zorg nodig, waarom nemen jullie ze dan niet aan?

Dit klopt zeer zeker, alleen om mensen op te leiden heb je een veilig opleidingsklimaat nodig. We vinden een juiste begeleiding erg belangrijk. Wanneer we heel veel studenten zouden aannemen, kunnen we dat niet meer garanderen. Je wordt dan niet op de juiste manier begeleid op de werkvloer en kunt dan niet alles leren wat nodig is om een verpleegkundige te worden

Wanneer weet je of je aangenomen bent?

Per ronde hoor je of je door bent of niet. Aan het einde van de procedure hoor je of we je een opleidingsplaats kunnen aanbieden. Tijdens het solliciteren houden wij je hiervan op de hoogte.

Vaccinaties

Is er beleid op de aanname van studenten – i.c.m. een COVID-vaccinatie? Met andere woorden: stel ik wil niet gevaccineerd worden, heb ik dan kans dat ik niet wordt aangenomen of later wordt verplicht me te laten vaccineren?

Belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je patiënten. Vooralsnog zijn er geen gevolgen voor je indiensttreding als je jezelf niet laat vaccineren.

Welke vaccinaties zijn er verplicht?

Hepatitis B is verplicht, bij indiensttreding wordt gevraagd naar je titerbepaling. Voor afdelingen waar je werkt met kinderen en zwangeren is de BMR-vaccinatie verplicht.

Ik ben in mijn jeugd niet gevaccineerd. Is dat een probleem?

Op afdelingen waar je werkt met kinderen en zwangeren is de BMR-vaccinatie verplicht. Heb je deze niet en wil je op één van deze afdelingen gaan werken, dan zul je je dus alsnog moeten laten vaccineren.

Praktische zaken

Wanneer starten de opleidingen?

Dit is per opleiding verschillend, niet elke opleiding wordt twee keer per jaar aangeboden. We hebben een startmoment in februari en september.

Hoe lang duren de opleidingen?
 • BBL Verkort na Verzorgende IG: 2,5 jaar
 • BBL vanaf het 3e leerjaar: 2 jaar
 • BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar: 4 jaar (2 jaar BOL-opleiding en 2 jaar BBL-opleiding)
 • HBO-V duaal: 2 jaar
 • HBO-V zij-instroom: 2 jaar en 8 maanden
Wat zijn de tijden van de diensten?
 • Dagdienst: 7.15 - 15.45 uur
 • Avonddienst: 14.45 - 23.15 uur
 • Nachtdienst: 23.00 - 7.30 uur

Je werkt ook in weekenden en op feestdagen. Je werkt onregelmatig, dit kan dus betekenen dat je de ene week gemiddeld wat meer uren werkt dan de andere week.

Naar welke locatie van het Albeda College ga ik?

Dit is afhankelijk op welke locatie het Albeda je plaatst. Dit kan de Rosestraat, Poortugaal of Alexanderlaan zijn.

Mag je zelf bepalen op welke afdeling je gaat werken en leren?

Alleen in je 4e leerjaar mag je een voorkeur opgeven. De andere afdelingen kiezen wij voor je. Ons streven is om studenten breed op te leiden.

Werk je ook met andere afdelingen samen?

Ja dat klopt, je werkt met verschillende afdelingen samen.

Wat gebeurt er als ik tussentijds stop? Moet ik dan alles terugbetalen?

Dit hangt af van de reden dat je stopt. Er zijn redenen/uitzonderingen waarbij je niet alles hoeft terug te betalen. Dit is per situatie verschillend.

Wat betalen jullie en wat moet ik zelf betalen?

Indien je het werken-leren traject volgt, ontvang je een salaris. Collegegeld en boekengeld worden door het Maasstad Ziekenhuis betaald. Bij de opleiding BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar geldt dit vanaf het 3e leerjaar.

Hoe kan ik parkeren bij het ziekenhuis?

Wij hebben een parkeergarage waar je kunt parkeren. Deze is alleen niet van het ziekenhuis maar van Q-park. Medewerkers kunnen tegen gereduceerd tarief parkeren. In de omgeving is het op enkele plekken na betaald parkeren. De openbaar vervoer gelegenheden zijn voldoende aanwezig (bus, tram, trein).

Wat is het verschil tussen een verpleegkundige op MBO en HBO niveau?

In de basis zijn een MBO en HBO verpleegkundige hetzelfde. Beide verlenen basiszorg aan de patiënten. Het verschil zit hem in het klinische rederneren en het doen van onderzoek. Dit ligt meer bij een HBO verpleegkundige dan bij een MBO verpleegkundige. Ook neemt een HBO verpleegkundige meer het voortouw bij onvoorspelbare situatie en heeft de HBO verpleegkundige een coachende rol.

Na diplomering

Is er een nawerkverplichting?

Nee, wij hebben geen nawerkverplichting.

Heb ik een baangarantie?

Nee, wij bieden geen baangarantie omdat we niet weten hoe de arbeidsmarkt er over een paar jaar uit ziet. Het streven is om studenten die diplomeren te behouden en dit lukt de laatste jaren. Dit kan een baan op een verpleegafdeling zijn maar ook in de flexpool of vlinderpool.

Kan ik na mijn diploma nog verder studeren in het ziekenhuis?

Jazeker is dat mogelijk. Als je bij ons in dienst komt, kun je met je leidinggevende de mogelijkheden bespreken voor een specialistische vervolgopleiding of de doorstroomroute MBO-HBO.

Ik heb interesse in een vervolgopleiding (SEH-verpleegkundige, IC-verpleegkundige, etc). Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Je kunt hiervoor terecht op de opleiding en onderzoeks pagina.

Is er een voorwerkperiode nodig als je een vervolgopleiding wilt gaan volgen?

Dit is afhankelijk van waar je je laatste afdeling gewerkt hebt. Bijvoorbeeld als je op de kinderafdeling gewerkt en je wilt kinderverpleegkundige worden dan kan je vaak gelijk doorstromen. Maar als je op de longafdeling gewerkt hebt en je wil brandwondenverpleegkundige worden dan wordt er wel een voorwerkperiode gevraagd.

Overige vragen

Stage lopen

Kan ik ook stage bij jullie lopen als ik niet voor de opleidingsplaats in aanmerking kom?

Wij bieden zeker ook stageplaatsen aan. Dit doen wij in samenwerking met het Albeda College, Hoornbeeck College, Zadkine College en Hogeschool Rotterdam. Wij geven het aantal stageplaatsen door aan de scholen en de scholen plaatsen de stagiaires bij ons. Hier hebben we geen invloed op. Indien je interesse hebt in een stageplaats, zul je dus bij je opleiding moeten informeren naar de mogelijkheden.

Ik zoek een stageplaats als verpleegkundige, maar zit niet op het Albeda College, Hoornbeeck College, Zadkine College of Hogeschool Rotterdam. Kan dat dan?

Wij werken samen met bovengenoemde scholen en geven aan deze scholen onze beschikbare stageplaatsen. Wij hebben helaas geen stageplaatsen voor stagiaires van andere scholen.

Doktersassistente

Bieden jullie ook een BBL-opleiding doktersassistente aan?

Wij bieden deze momenteel niet aan. Wij bieden enkel BOL-stages aan.

Ik zoek een stageplaats als doktersassistente. Hebben jullie deze beschikbaar?

Wij bieden stageplaatsen aan. Dit doen wij in samenwerking met het Albeda College, Hoornbeeck College, Zadkine College en Da Vinci College. Wij geven het aantal stageplaatsen door aan de scholen en de scholen plaatsen de stagiaires bij ons. Hier hebben we geen invloed op. Indien je interesse hebt in een stageplaats, zul je dus bij je opleiding moeten informeren naar de mogelijkheden.