Afdelingsfoto

Verpleegkundige Beroepsopleidingen

Bij het Maasstad Ziekenhuis staan gastgerichtheid en goede medische en verpleegkundige zorg met stip bovenaan. Daarom zoeken wij aanstormende zorgtalenten die niet alleen het vak willen leren, maar vooral altijd bereid zijn het extra stapje te willen zetten voor onze patiënten. Houd jij van afwisseling tussen theorie en praktijk? Bij ons is het mogelijk om naast je opleiding gelijk te werken. Lees verder voor meer informatie over onze verpleegkundige beroepsopleidingen, toelatingseisen en sollicitatiemogelijkheden.

Verpleegkundige Beroepsopleidingen

Bij het Maasstad Ziekenhuis staan gastgerichtheid en goede medische en verpleegkundige zorg met stip bovenaan. Daarom zoeken wij aanstormende zorgtalenten die niet alleen het vak willen leren, maar vooral altijd bereid zijn het extra stapje te willen zetten voor onze patiënten. Houd jij van afwisseling tussen theorie en praktijk? Bij ons is het mogelijk om naast je opleiding gelijk te werken. Lees verder voor meer informatie over onze verpleegkundige beroepsopleidingen, toelatingseisen en sollicitatiemogelijkheden.

Verpleegkunde BBL – Verkort na Verzorgende IG
Lees meer
Verpleegkunde BOL-BBL vanaf het eerste leerjaar
Lees meer
Verpleegkunde BBL vanaf het derde leerjaar
Lees meer
Hbo-verpleegkunde duaal
Lees meer
Hbo Verpleegkunde zij-instroom (switch to care)
Lees meer

Veelgestelde vragen

Criteria solliciteren

Wanneer kan ik solliciteren?
  • BBL Verkort na Verzorgende IG: deze opleiding start elk jaar in februari. Solliciteren is mogelijk vanaf begin augustus tot eind september.
  • BBL vanaf het 3e leerjaar: deze opleiding start elk jaar in september en februari. Voor start in september is het mogelijk te solliciteren van begin januari tot eind februari. Voor de start in februari is het mogelijk te solliciteren van begin augustus tot eind september.
  • BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar: deze opleiding start elk jaar in september. Solliciteren is mogelijk vanaf medio december tot medio maart.
  • Hbo-v duaal: deze opleiding start elk jaar in februari en september. Voor start in september is het mogelijk te solliciteren van begin december tot eind januari. Voor de start in februari is het mogelijk te solliciteren van begin augustus tot eind september.
  • Hbo-v zij-instroom: deze opleiding start elk jaar in november. Solliciteren is mogelijk in het voorjaar.
Waar kan ik solliciteren?

Om te solliciteren klik je op de volgende knop: Opleiding en onderzoek Onderaan de pagina staan alle vacatures die op dit moment open staan.

Ik heb mijn diploma/propedeuse nog niet behaald. Is dat een probleem?

Nee, dat is geen probleem. Indien je aangenomen wordt, verwachten wij wel van je dat je deze voor aanvang van de opleiding hebt behaald. Geef wel duidelijk aan in je motivatiebrief dat je je diploma/propedeuse nog niet behaald hebt.

Hoe oud moet ik zijn om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats?

Zodra je met het werken-leren traject start, dien je minimaal 18 jaar te zijn.
Voor BBL vanaf het 3e leerjaar, BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar en Hbo-v duaal betekent dit dus dat je bij de start van het 3e leerjaar 18 jaar moet zijn. Voor BBL Verkort na Verzorgende IG betekent dit dat je bij de start van de opleiding 18 jaar moet zijn.

Ik heb een Mbo-opleiding en zou me graag willen omscholen via het werken-leren. Bieden jullie die mogelijkheid?

Die mogelijkheid bieden wij op dit moment niet. Dit zal voorlopig ook niet veranderen. Dit komt onder andere doordat er vanuit de regio weinig behoefte is aan nog een opleidingsvorm. Daarnaast is het arbeidsvoorwaardelijk ingewikkeld omdat in de CAO wordt uitgegaan van een zakgeldregeling de 1e 20 weken. Dit is niet interessant voor mensen met bijvoorbeeld een hypotheek. Je kan dus niet instromen in de BBL vanaf het 1e leerjaar.

Sollicitatieprocedure

Hoe ziet jullie sollicitatieprocedure eruit?

Je stuurt je motivatiebrief, CV en diploma/propedeuse naar ons op. Wij doen dan een eerste briefselectie en sturen je een bericht of we je hebben opgenomen in onze sollicitatieprocedure. Na het sluiten van de reactietermijn van de vacature ontvang je een uitnodiging om thuis de AMN Talentscan te maken. Nadat je deze gemaakt hebt, beoordelen wij deze en bepalen wij of je weer een stap verder mag. Daarna volgt het selectiemoment. Het selectiemoment bestaat uit twee onderdelen: het oplossen van een casus door middel van een escape box en een aantal speeddates. Daarna leggen wij alles nog eens bij elkaar en bepalen we of we je een opleidingsplaats aanbieden en sturen we je de uitnodiging voor de arbeidsvoorwaardenbijeenkomst. Voor BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar is de sollicitatieprocedure anders. Daar volgt na de eerste briefselectie een selectieochtend. Ook voor HBO-V zij-instroom is de sollicitatieprocedure anders. Deze loopt via de Rotterdamse Zorg.

Hebben jullie een reservelijst?

Wij hebben slechts een aantal opleidingsplaatsen beschikbaar. Wij houden altijd een aantal sollicitanten in portefeuille omdat het wel eens voorkomt dat aangenomen sollicitanten hun opleidingsplaats niet aannemen. Indien we je sollicitatie in portefeuille houden, ontvang je hierover bericht.

Hoeveel sollicitanten worden er aangenomen?

Dat is lastig te zeggen en per opleiding verschillend maar gemiddeld nemen we 5 a 10 sollicitanten aan per opleiding.

Ik heb de AMN-talentscan al een keer eerder gemaakt. Moet ik het dan in jullie procedure nog een keer doen?

Ja, in onze procedure moet je aan alle onderdelen deelnemen.

Er zijn toch veel mensen in de zorg nodig, waarom nemen jullie ze dan niet aan?

Dit klopt zeer zeker, alleen om mensen op te leiden heb je een veilig opleidingsklimaat nodig. We vinden een juiste begeleiding erg belangrijk. Wanneer we heel veel studenten zouden aannemen, kunnen we dat niet meer garanderen. Je wordt dan niet op de juiste manier begeleid op de werkvloer en kunt dan niet alles leren wat nodig is om een verpleegkundige te worden

Wanneer weet je of je aangenomen bent?

Per ronde hoor je of je door bent of niet. Aan het einde van de procedure hoor je of we je een opleidingsplaats kunnen aanbieden. Tijdens het solliciteren houden wij je hiervan op de hoogte.

Vaccinaties

Welke vaccinaties zijn er verplicht?

Hepatitis B is verplicht, bij indiensttreding wordt gevraagd naar je titerbepaling. Voor afdelingen waar je werkt met kinderen en zwangeren is de BMR-vaccinatie verplicht.

Ik ben in mijn jeugd niet gevaccineerd. Is dat een probleem?

Op afdelingen waar je werkt met kinderen en zwangeren is de BMR-vaccinatie verplicht. Heb je deze niet en wil je op één van deze afdelingen gaan werken, dan zul je je dus alsnog moeten laten vaccineren.

Praktische zaken

Wanneer starten de opleidingen?

Dit is per opleiding verschillend, niet elke opleiding wordt twee keer per jaar aangeboden. We hebben een startmoment in februari en september.

Hoe lang duren de opleidingen?
  • BBL Verkort na Verzorgende IG: 2 jaar via het Hoornbeeck College en 2,5 jaar via het Albeda College.
  • BBL vanaf het 3e leerjaar: 2 jaar (wanneer je instroomt vanaf de start van je 3e leerjaar).
  • BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar: 4 jaar (2 jaar BOL-opleiding en 2 jaar BBL-opleiding).
  • Hbo-v duaal: 2 jaar (wanneer je instroomt vanaf de start van je 3e leerjaar).
  • Hbo-v zij-instroom: 2 jaar en 8 maanden (inclusief 2 maanden voortraject).
Wat zijn de tijden van de diensten?
  • Dagdienst: 7.15 - 15.45 uur
  • Avonddienst: 14.45 - 23.15 uur
  • Nachtdienst: 23.00 - 7.30 uur

Je werkt ook in weekenden en op feestdagen. Je werkt onregelmatig, dit kan dus betekenen dat je de ene week gemiddeld wat meer uren werkt dan de andere week.

Naar welke locatie van het Albeda College ga ik?

Dit is afhankelijk op welke locatie het Albeda je plaatst. Dit kan de Rosestraat, Poortugaal of Alexanderlaan zijn.

Mag je zelf bepalen op welke afdeling je gaat werken en leren?

Alleen in je 4e leerjaar mag je een voorkeur opgeven. De andere afdelingen kiezen wij voor je. Ons streven is om studenten breed op te leiden.

Werk je ook met andere afdelingen samen?

Ja dat klopt, je werkt met verschillende afdelingen samen.

Wat gebeurt er als ik tussentijds stop? Moet ik dan alles terugbetalen?

Dit hangt af van de reden dat je stopt. Er zijn redenen/uitzonderingen waarbij je niet alles hoeft terug te betalen. Dit is per situatie verschillend.

Wat betalen jullie en wat moet ik zelf betalen?

Indien je het werken-leren traject volgt, ontvang je een salaris. Collegegeld en boekengeld worden door het Maasstad Ziekenhuis betaald. Bij de opleiding BOL-BBL vanaf het 1e leerjaar geldt dit vanaf het 3e leerjaar.

Hoe kan ik parkeren bij het ziekenhuis?

Wij hebben een parkeergarage waar je kunt parkeren. Deze is alleen niet van het ziekenhuis maar van Q-park. Medewerkers kunnen tegen gereduceerd tarief parkeren. In de omgeving is het op enkele plekken na betaald parkeren. De openbaar vervoer gelegenheden zijn voldoende aanwezig (bus, tram, trein).

Wat is het verschil tussen een verpleegkundige op Mbo en Hbo niveau?

In de basis zijn een Mbo en Hbo verpleegkundige hetzelfde. Beide verlenen basiszorg aan de patiënten. Het verschil zit hem in het klinische rederneren en het doen van onderzoek. Dit ligt meer bij een Hbo verpleegkundige dan bij een Mbo verpleegkundige. Ook neemt een Hbo verpleegkundige meer het voortouw bij onvoorspelbare situatie en heeft de Hbo verpleegkundige een coachende rol.

Na diplomering

Is er een nawerkverplichting?

Nee, wij hebben geen nawerkverplichting.

Heb ik een baangarantie?

Nee, wij bieden geen baangarantie omdat we niet weten hoe de arbeidsmarkt er over een paar jaar uit ziet. Het streven is om studenten die diplomeren te behouden en dit lukt de laatste jaren. Dit kan een baan op een verpleegafdeling zijn maar ook in de flexpool of vlinderpool.

Kan ik na mijn diploma nog verder studeren in het ziekenhuis?

Jazeker is dat mogelijk. Als je bij ons in dienst komt, kun je met je leidinggevende de mogelijkheden bespreken voor een specialistische vervolgopleiding of de doorstroomroute Mbo-Hbo.

Ik heb interesse in een vervolgopleiding (SEH-verpleegkundige, IC-verpleegkundige, etc). Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Je kunt hiervoor terecht op de opleiding en onderzoeks pagina.

Is er een voorwerkperiode nodig als je een vervolgopleiding wilt gaan volgen?

Dit is afhankelijk van waar je je laatste afdeling gewerkt hebt. Bijvoorbeeld als je op de kinderafdeling gewerkt en je wilt kinderverpleegkundige worden dan kan je vaak gelijk doorstromen. Maar als je op de longafdeling gewerkt hebt en je wil brandwondenverpleegkundige worden dan wordt er wel een voorwerkperiode gevraagd.

Overige vragen

Stage lopen

Kan ik ook stage bij jullie lopen als ik niet voor de opleidingsplaats in aanmerking kom?

Wij bieden zeker ook stageplaatsen aan. Dit doen wij in samenwerking met het Albeda College, Hoornbeeck College, Zadkine College en Hogeschool Rotterdam. Wij geven het aantal stageplaatsen door aan de scholen en de scholen plaatsen de stagiaires bij ons. Hier hebben we geen invloed op. Indien je interesse hebt in een stageplaats, zul je dus bij je opleiding moeten informeren naar de mogelijkheden.

Ik zoek een stageplaats als verpleegkundige, maar zit niet op het Albeda College, Hoornbeeck College, Zadkine College of Hogeschool Rotterdam. Kan dat dan?

Wij werken samen met bovengenoemde scholen en geven aan deze scholen onze beschikbare stageplaatsen. Wij hebben helaas geen stageplaatsen voor stagiaires van andere scholen.

Doktersassistente

Bieden jullie ook een BBL-opleiding doktersassistente aan?

Wij bieden deze momenteel niet aan. Wij bieden enkel BOL-stages aan.

Ik zoek een stageplaats als doktersassistente. Hebben jullie deze beschikbaar?

Wij bieden stageplaatsen aan. Dit doen wij in samenwerking met het Albeda College, Hoornbeeck College, Zadkine College en Da Vinci College. Wij geven het aantal stageplaatsen door aan de scholen en de scholen plaatsen de stagiaires bij ons. Hier hebben we geen invloed op. Indien je interesse hebt in een stageplaats, zul je dus bij je opleiding moeten informeren naar de mogelijkheden.