Xinga

Leerling radiodiagnotisch laborant

"Je leert écht veel meer dan alleen foto’s maken!"

Verder lezen
Bekijk ook de Radiodiagnostisch Laborant pagina
Delen

“Mijn oom is radiodiagnostisch laborant en door hem is mijn interesse in dit beroep aangewakkerd. Ik had bij verschillende ziekenhuizen gesolliciteerd voor de opleiding maar voor het Maasstad Ziekenhuis gekozen. Hier had ik het beste gevoel bij.

De opleiding

De duale Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT)-opleiding duurt in totaal 4 jaar. Je wisselt theorie af met de praktijk. Ik ga bijvoorbeeld één week naar school en werk daarna ongeveer 4 of 5 weken in het ziekenhuis. Dan kan ik de theorie direct toepassen. Soms is het ook andersom, dan leer ik tijdens de praktijk waardoor ik makkelijker door de theorie op school ga. Na het eerste jaar mag je al zelfstandig buckyfoto’s maken. De opleiding MBRT is voor mij ideaal, het is erg gevarieerd en als ik wil kan ik mezelf hierna specialiseren in een modaliteit op de radiologie zoals ‘CT’; maar ik kan ook de combinatie maken met een ander vakgebied, bijvoorbeeld nucleaire geneeskunde.

Van elkaar leren

We krijgen van de praktijkopleiders van het ziekenhuis hele goede begeleiding en uitleg. De collega’s in diverse teams hebben ook veel kennis en vinden het leuk om die over te dragen en te delen met de leerlingen. Ik zit in een klas met leerlingen die in verschillende ziekenhuizen werken. In grote lijnen komt het werk overeen, maar toch gaat het bij elk ziekenhuis er anders aan toe. Door ervaringen met elkaar te delen, leren we ook veel van elkaar. Aan het begin van mijn opleiding vond ik het allemaal erg spannend. Hoe ga ik dit allemaal kunnen en hoe ga ik met de verschillende patiënten en onderzoeken om?! Gaandeweg mijn opleiding ben ik hier echt in gegroeid. Je ziet zoveel verschillende patiënten, je leert steeds beter hoe je je communicatie en onderzoek afstemt op de patiënt.

Meer dan alleen foto’s

Ik krijg weleens de opmerking: ‘Je maakt dus gewoon foto’s op de radiologie-afdeling’. Maar niets is minder waar! Vaak weten mensen niet dat onder andere de CT, MRI en angiografie onderdeel uitmaken van dit werk. Zo stond ik laatst nog op de operatiekamer waarbij een plaat recht gezet werd bij een patiënt met een gebroken arm. Als leerling radiodiagnostisch laborant moest ik ervoor zorgen dat de arm van de patiënt continu goed in beeld werd gebracht, zodat de chirurg zijn werk goed kon uitvoeren. Je kunt mij ook tegenkomen op de afdelingen Spoedeisende Hulp en Intensive Care voor diagnostiek bij acute zorg. Tijdens de opleiding loop je ook een dag stage op deze afdelingen, zodat je goed voorbereid bent.

Veel zien en meemaken

We doen enorm veel onderzoeken hier; zien allerlei verschillende patiënten; en hebben te maken met diverse, complexe ziektebeelden. Van een patiënt met een oncologische aandoening tot een patiënt van de SEH met ernstige verwondingen na een ongeluk. Je ziet echt van alles voorbijkomen. Halverwege het tweede leerjaar begin je met avond- en weekenddiensten en tijdens deze diensten zie je bijvoorbeeld ook meer acute trauma’s. Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) is een veelzijdige opleiding waarbij je veel dingen ziet, leert, en jezelf goed kan ontwikkelen. Als je van variatie houdt, dan is dit de perfecte opleiding voor jou. Het leuke aan dit beroep: geen dag is hier hetzelfde!”

 

 

Meer verhalen over Analisten & laboranten

Salah
Salah

Radiodiagnostisch laborant

"Je ziet van alles voorbij komen. Van een simpele botbreuk tot een tumor in de hersenen."

Tamara
Tamara

Echocardiografiste

"Het werk van echocardiografist is voor iedereen leuk! Het werk is gevarieerd en uitdagend."

Vonny
Vonny

Laborant Klinische Neurofysiologie

"Ik ga nooit meer uit het vak!"

Mirjam
Mirjam

Radiodiagnostisch laborant

"Ik doe als radiodiagnostisch laborant onderzoeken bij patiënten met eenvoudige botbreuken tot patiënten met gecompliceerde operatiecomplicaties. Planbare en acute zorg. Dat maakt het werk heel uitdagend."

Leon
Leon

Vakspecialist Klinische Farmacologie & Toxicologie

"Het verbaast me soms met hoeveel middelen sommige mensen achter het stuur zitten"

Joyce
Joyce

Vakspecialist Hematologie

"Je voelt altijd die verantwoordelijkheid omdat het om mensenlevens gaat"

Sem
Sem

Leerling radiodiagnostisch laborant

"Je bent een soort ‘mini-dokter’ op de buckykamer. Fantastisch vind ik dat!"

Marcella
Marcella

Radiodiagnostisch laborant/coördinator CT

"In deze coronatijd is samenwerken superbelangrijk. Met mijn collega-laboranten, de afdelingen Spoedeisende Hulp, Intensive Care en andere disciplines."

Meer Analisten & laboranten Radiogdiagnostisch Laboranten gezocht

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures