Het lijkt als de dag van gisteren, maar het is al 14 jaar geleden. Toen begon ik als KNF-laborant in het Sint Clara Ziekenhuis en Zuiderziekenhuis. Ik kwam terug in het vak nadat ik een aantal jaren niet had gewerkt. De opleiding tot laborant klinische neurofysiologie heb ik direct na het afronden van de middelbare school gedaan. Ik wist op dat moment niet zo goed wat ik voor opleiding wilde doen, wel dat het wat met gezondheidszorg moest zijn en een combinatie van werken en leren. Na mijn studie heb ik nog van alles bijgeleerd door cursussen en zelfstudie. Er is door de jaren heen veel veranderd aan de opleiding en het werkveld. Je mag nu veel meer onderzoeken zelfstandig uitvoeren en dat zie je terug in de opleiding. Doordat het vak zo met mij is meegegroeid en veel innovatiever is geworden, werk ik al zo lang in deze functie. Ik wil echt het vak niet meer uit!
Zenuwecho-onderzoek
Het leukste aan dit vak? Ik hou van de afwisseling en vernieuwing. Zo heb ik in samenwerking met een neuroloog een onderzoek opgezet wat nieuw is in het Maasstad Ziekenhuis. Hier ben ik vier jaar lang intensief mee bezig geweest. Dit zogenoemde zenuwecho-onderzoek brengt de zenuwen in beeld. Normaal gesproken lezen wij als KNF-laborant het functioneren van de zenuwen en hersenen af van grafieken, maar met het zenuwecho-onderzoek komt er ook beeld bij. Voor het onderzoek heb ik veel cursussen gevolgd. Dit heeft ertoe geleid dat er een echoapparaat voor ons is aangeschaft. Dat is fantastisch! Op onze afdeling is er veel ruimte voor innovatie en dit kun je helemaal zelf vormgeven. Die kans heb ik aangegrepen, zette zelf van A tot Z het plan op. Lekker zelfstandig en het geeft energie!
Omgang met diverse patiënten
De functie is zeer divers, naast de onderzoeken, moet je verstand hebben van techniek en ICT en je moet goede organisatorische kwaliteiten bezitten. Het is ook belangrijk dat je om kunt gaan met veel verschillende soorten mensen. Ons ziekenhuis bevindt zich in Rotterdam-Zuid waardoor je een diverse patiëntenpopulatie behandelt. Dit zorgt ervoor dat je weet hoe je creatief kunt omgaan met situaties. Het kan namelijk voorkomen dat een patiënt de taal niet goed spreekt en hierdoor de informatie niet goed heeft gelezen. Dan komt hij/zij bijvoorbeeld naar een onderzoek met gel in het haar. Dan is het aan jou om op zo’n situatie te anticiperen en het onderzoek toch goed uit te voeren. Doordat we in een topklinisch ziekenhuis werken, behandelen we een interessante patiëntengroep, wat het voor ons ook interessant maakt omdat er hierdoor ook bijzondere ziektebeelden voorbijkomen.
Ieder zijn eigen expertise
Ons team bestaat uit vijf KNF-laboranten (waarvan twee zzp’ers), een KNF-laborant in opleiding en een physician assistant. Binnen ons team krijgt iedereen steeds meer zijn eigen expertise op een bepaald gebied. We werken prettig met elkaar samen. We zijn toegankelijk en communiceren open. Het is hard werken en goed presteren onder druk, maar er is altijd ruimte voor een grapje. Binnen onze functie werk je nauw samen met de neurologen in ons ziekenhuis. Zij staan altijd open voor jouw input en vinden het fijn als je meedenkt. Persoonlijk heb ik extra veel geleerd van de neuroloog met wie ik veel samen heb gewerkt voor het zenuwecho-onderzoek, daar ben ik echt blij mee!