Verena

IC-verpleegkundige

"Door de meeloopdag kreeg ik echt een goed beeld en ik kreeg ook goed de sfeer van de afdeling mee"

Verder lezen

Delen

Ik heb niet altijd gedacht dat ik Intensive Care verpleegkundige wilde worden. Ik wist dat ik in de verpleging wilde werken en ben toen de opleiding hiervoor gaan volgen. Het was niet dat ik per se naar de Intensive Care (IC) wilde, maar ik wilde mij verder ontwikkelen als verpleegkundige. Toen ben ik nadat ik ongeveer anderhalf jaar gediplomeerd was als verpleegkundige, rond gaan kijken naar de opties. Ik kwam toen bij de IC uit. Ik heb gevraagd of ik een dag mee kon lopen en na deze dag was ik gelijk enthousiast. Door de meeloopdag kreeg ik echt een goed beeld en ik kreeg ook goed de sfeer van de afdeling mee. Het was voor mij een hele andere wereld, indrukwekkend door alle apparatuur, alarmen en piepjes, maar ik zag vooral ook de uitdaging voor mijzelf. De collega’s op de afdeling ontvingen mij allemaal met enthousiasme. De sfeer was goed en de samenwerking onderling verliep soepel. Na de meeloopdag was ik om en heb ik gesolliciteerd.

IC-opleiding
Ik ben in het Maasstad Ziekenhuis begonnen als student-verpleegkundige tijdens de BBL-opleiding tot verpleegkundige. Die heb ik hier afgerond en ben toen kort aan de slag gegaan als vlinderverpleegkundige. Hierna kwam er een plekje vrij op de afdeling Chirurgie en ben toen daar gaan werken. Hier heb ik superveel geleerd als beginnende verpleegkundige en het was ook een mooie opstap naar de IC. Omdat ik na een tijdje een uitdaging zocht ben ik de opleiding gaan volgen tot IC-verpleegkundige en die heb ik kort geleden afgerond. De opleiding tot IC-verpleegkundige duurt 18 maanden. Dit begint met een voorwerkperiode, dat heb ik zelf als heel prettig ervaren. Je krijgt dan rustig de tijd om de afdeling onder de knie te krijgen en de basis te leren. Hoe gaan we hier met elkaar te werk en wat is de dynamiek? Daarna begint de opleiding.

Van laag- naar hoogcomplex
Je begint tijdens de opleiding met het verplegen van patiënten die laagcomplexe zorg nodig hebben. Dat zijn de niet-beademde patiënten, die nog geen ondersteuning nodig hebben van bijvoorbeeld hun bloeddruk of hun nieren. Dan is het vooral basiszorg, nét iets meer dan we op een gewone verpleegafdeling kunnen bieden. Het grootste verschil is dat we op de IC de patiënten 24 uur per dag monitoren. Je leert dan goed omgaan met de monitors en je kunt je goed verdiepen in een patiënt en het ziektebeeld. Vooral tijdens de opleiding, maar vaak ook nu heb je de zorg over 1 patiënt. Hierdoor kun je je echt verdiepen in deze patiënt in plaats van dat je dit voor 8 patiënten tegelijk moet doen zoals op een verpleegafdeling. Een voorbeeld van een casus die je dan voorbij ziet komen zijn vooral postoperatieve patiënten, die nog te onstabiel zijn om naar een verpleegafdeling te gaan of die volgens protocol nog een nachtje op de IC moeten blijven. Patiënten die een ingrijpende longoperatie of whipple operatie hebben gehad, slapen standaard uit op de IC. Dit zijn meer ingrijpende operaties waarbij de kans op nabloedingen bijvoorbeeld groter is. Dit kunnen wij hier goed continu in de gaten houden en gelijk op inspelen. Tijdens de opleiding ga je op een gegeven moment een stapje verder naar middencomplexe zorg en uiteindelijk naar hoogcomplexe zorg.

Coronazorg
Wat mij het meest bijgebleven is van de opleiding, is toch wel de periode waarin corona heel heftig was. We bespreken (flitsen genoemd) iedere dienst de patiënten die op de afdeling liggen en op dat moment was dit een hele korte bespreking (flits) aangezien alle patiënten op dat moment corona hadden. In het begin van de opleiding zag ik alleen maar coronapatiënten. Het heeft mij niet afgeschrikt, het was allemaal hetzelfde ziektebeeld waardoor ik dit ook heel goed onder de knie kreeg.

Complexiteit en het team
Ik heb voor het Maasstad Ziekenhuis gekozen omdat het een perifeer ziekenhuis is, maar je hier op de IC toch vrij complexe situaties voorbij ziet komen. Daarnaast hebben we hier ook een brandwondencentrum, waar wij als IC-verpleegkundigen ook werken. Maar ook omdat ik blij ben met het team waarin ik werk. We kunnen veel lachen met elkaar en we communiceren direct naar elkaar. Ik vind dit persoonlijk erg prettig. Dan weet ik waar ik aan toe ben. Ook tijdens mijn opleiding heb ik dat gemerkt. Als een collega iets had aan te merken op mijn werk, dan werd dit gelijk besproken. Dat vind ik persoonlijk fijn, want dan kun je gelijk iets met de feedback doen. Het is fijn om na een heftige situatie dit even te kunnen bespreken met je collega’s en het daarna ook weer luchtig te maken door grapjes met elkaar te maken. Dit helpt enorm op zo’n moment. De samenwerking met de intensivisten is ook erg prettig. Ze staan er altijd voor open om casussen met je te bespreken en om je dingen te leren.

In de toekomst wil ik misschien de verkorte opleiding volgen tot SEH-verpleegkundige zodat ik deze twee functies kan combineren. Die afwisseling tussen die twee afdelingen lijkt me heel leuk. Op de ambulance gaan werken is ook nog een mogelijkheid, maar ik durf het nu nog niet te zeggen wat ik over een aantal jaar ga doen. Voorlopig wil ik op deze afdeling lekker vlieguren gaan maken.

Ben jij als verpleegkundige op zoek naar meer complexiteit en diepgang en wil je ook veel kunnen betekenen voor de familie en naasten van een patiënt, dan past deze functie goed bij jou. Je kunt altijd een dag komen meelopen, we laten je graag de afdeling zien.

Meer verhalen over Acute zorg

Patricia
Patricia

Gespecialiseerd verpleegkundige SEH

"Je haalt zelfstandig patiënten binnen en denkt als eerste aan een diagnose. Dat maakt het zo uitdagend."

Anna
Anna

Gespecialiseerd verpleegkundige SEH

"Ik hou van de mentaliteit hier, zeggen waar het op staat en hard doorwerken."

Patrick
Patrick

Gipsverbandmeester

"Ik help patiënten die veel last hebben om in hele korte tijd weer mobiel te worden."

Heike
Heike

Verpleegkundige interventiecardiologie

"Ik voel me verbonden met het Maasstad Ziekenhuis. Ondanks de grootschaligheid van het ziekenhuis, ken ik veel mensen. Dat vind ik fijn. "

Chantal
Chantal

Gespecialiseerd verpleegkundige CCU/EHH

"De sfeer op de afdeling is leuk en gezellig. We hebben een hecht team met onze 45 collega’s. Divers ook, jong en oud, mannen en vrouwen."

Linda
Linda

Gipsverbandmeester

"Wat ook prettig is aan het werk op de SEH als gipsverbandmeester, is dat wij de patiënt later in het behandeltraject vaak nog terugzien op de Gipskamer"

Nienke
Nienke

Gespecialiseerd verpleegkundige IC en SEH

"De Spoedeisende Hulp heeft mij altijd aangetrokken vanwege de dynamiek en variatie."

Meer Acute zorg

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures