Tineke

Dialyseverpleegkundige

"Wat een positieve energie is er ook in coronatijd! Alle collega’s staan klaar voor onze patiënten en elkaar. Zo kunnen onze artsen nu ook een dialyseapparaat bedienen. Dan kunnen ze bijspringen."

Verder lezen

Delen

Wat mijn werk anders maakt in coronatijd? Het is een bijzondere tijd, omdat we intensief met elkaar samenwerken in een fantastische werksfeer. Collega’s hebben alles voor onze patiënten en elkaar over. In no time was er een crisisplan. Zo hebben we de artsen geleerd hoe ze een dialyseapparaat kunnen aansluiten en bedienen. Met in ons achterhoofd dat ze bijspringen als er te veel verpleegkundigen uitvallen. Ook oud-medewerkers en medewerkers die al jaren niet op de werkvloer hebben gestaan, zijn geïnstrueerd. Spontaan hebben ze zich gemeld om te helpen. Wat een positieve energie! Als vast team hebben we natuurlijk extra uren gewerkt. Onze leiding was 6 dagen per week hier, overdag en ’s avonds. De artsen stonden dag en nacht paraat.

Sommige patiënten waren angstig, vooral in het begin. Bij ons werd op de vrijdag voor de lockdown een collega positief op corona getest. Toen zijn we iedereen gaan testen, ondervragen. Als je er al over sprak, voelden patiënten wat. Een kuchje of zo. We hebben ze op het hart gedrukt thuis te blijven, de boodschappen te laten bezorgen, niet op bezoek te gaan. Ik denk dat onze patiëntengroep zich in het algemeen aan de regels heeft gehouden. Wat diepe indruk op me maakt, is dat mensen buiten het ziekenhuis soms zo gemakkelijk over corona praten, alsof het een griepje is dat alleen senioren treft. Dan denk ik: je moet eens weten wie er bij ons op de afdeling Intensive Care liggen. Dat zijn net zo goed jongere mannen en vrouwen.

Van de dialysepatiënten zijn er 2 positief geweest. Zij zijn overgebracht naar de afdeling Nefrologie, een COVID-19 afdeling. Op de afdeling Intensive Care gingen we ook patiënten dialyseren. Helemaal gehuld in isolatiekleding. Die droegen we trouwens ook wekenlang ook op de afdeling Dialyse om ons én onze patiënten uit voorzorg te beschermen. Nu doen we dat nog bij patiëntgebonden handelingen, zoals het aansluiten van apparatuur. Want onze patiëntencategorie is kwetsbaar, pakt elk virus gemakkelijk op. Die aanpak heeft goed uitgepakt met in totaal maar 2 positief bevonden coronapatiënten.

Nieuwe patiënten hebben langer moeten wachten op een plekje op de afdeling Dialyse. We wilden zo weinig mogelijk nieuwe patiënten op de afdeling toelaten in verband met het coronavirus.

Ik werk al 33 jaar in dit ziekenhuis, waarvan 25 jaar als dialyseverpleegkundige. De 40 jaar ga ik ook halen!

Meer verhalen over Gespecialiseerd verplegend

Astrid
Astrid

Verpleegkundige oncologie

"Je hoofd, hart en handen gebruiken. Dat kan ik op deze afdeling."

Olga
Olga

Brandwondenverpleegkundige

"Na een les over brandwonden tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige was ik meteen verkocht. Ik werk al zo’n 31 jaar op het Brandwondencentrum en ik vind het nog steeds interessant."

Bianca
Bianca

Neonatologieverpleegkundige & dagcoördinator

"Ik vind mijn werk altijd al bijzonder want ouders laten het kostbaarste wat ze hebben bij mij achter."

Milou
Milou

Diabetesverpleegkundige in opleiding

"Als diabetesverpleegkundige krijg je steeds meer te maken met de inzet van verschillende technologieën."

Niamh
Niamh

Verpleegkundig specialist

"Twee specialismen combineren bij een complexe patiënt, waar je heel veel zelfstandigheid in hebt en vaak tot het laatste kunt begeleiden"

Meer Gespecialiseerd verplegend

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures