“De anatomie en fysiologie van het bewegingsapparaat van de mens vond ik altijd al fascinerend. Na enige tijd gewerkt te hebben als gymleraar, wilde ik mijzelf dan ook verder ontwikkelen op dit gebied. Ik ben mezelf toen gaan oriënteren en kwam uit op de opleiding tot radiodiagnostisch laborant. Een vriend van mij werkt in dit vak bij het Spijkenisse Medisch Centrum. Ik mocht een dag met hem meelopen en hierna was het voor mij vrij duidelijk dat ik deze richting op wilde gaan.
De meeloopdag
Ik had bij verschillende ziekenhuizen in de buurt een ‘alert’ aangezet, zo kreeg ik gelijk een melding zodra je kon solliciteren voor de opleiding. Toen ik de opleidingsvacature van het Maasstad Ziekenhuis voorbij zag komen, heb ik direct gereageerd. Het is namelijk een mooi en groot ziekenhuis, met een acuut profiel. Erg spannend vond ik de sollicitatieprocedure, vooral de meeloopdag. Uiteindelijk is die meeloopdag reuze meegevallen en gaf het mij juist de bevestiging dat deze opleiding wat voor mij is.
Praktijkgericht leren
Er zijn twee opleidingen waaruit je kunt kiezen wanneer je aan de slag wilt als radiodiagnostisch laborant: de inservice-opleiding of de MBRT (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken) opleiding (vol- of deeltijd). Het theoretische gedeelte van de inservice-opleiding volg je bij de Erasmus Academie, en die van de opleiding MBRT bij een hbo-instelling. Ik volg zelf de inservice-opleiding, waar ik erg blij mee ben. Die is hbo-waardig, maar in plaats van 4 jaar ben je in 3 jaar klaar met de opleiding. Ook ontvang je direct salaris en ben je vooral praktijkgericht bezig. En juist door de praktijk leer ik enorm veel. De afwisseling in theorie en praktijk en het wisselende rooster zijn voor mij ideaal, want dit biedt mij een hele goede werk-privé balans. En met dit traject hoef ik me financieel geen zorgen te maken.
Een ‘mini-dokter’
Het werken en leren op de buckykamer vind ik een van de leukste werkzaamheden. Patiënten die wij zien in de buckykamer zijn vaak door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Je bent hier een soort ‘mini-dokter’. Zodra je de foto’s hebt gemaakt, wordt er toch een soort van je verwacht dat je (grote) afwijkingen kan zien en hiernaar handelt door de patiënt direct door te verwijzen naar de SEH of contact op te nemen met de radioloog. De Angio vind ik ook superleuk. Hier doen we namelijk niet alleen de diagnostiek, maar ook de behandeling vindt plaats op deze kamer. Naast de vele variatie in werkzaamheden, zie ik hier ook heel verschillende patiënten. Hierdoor is het contact en onderzoek telkens anders. Onderzoeken met ouderen pak ik bijvoorbeeld anders aan dan met jonge kinderen. Met de ervaring leer je steeds meer over hoe je moet communiceren met bepaalde patiënten.
Direct inzetbaar
Door het werken en leren ben je zo goed inzetbaar, dat je na je opleiding geen inwerktraject nodig hebt. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook de afdeling en het team. De opleiding via het Maasstad Ziekenhuis bevalt me nog steeds erg goed. Je leert en ziet enorm veel, de sfeer in het team is top en ik word als leerling ook beschouwd als een volwaardige collega!”
Momenteel hebben we weer opleidingsplaatsen beschikbaar! Ben jij na het verhaal van Sem enthousiast geworden en wil je ook opgeleid worden tot radiodiagnostisch laborant? Solliciteer dan snel!