Sascha

Anesthesiemedewerker

"Je moet een teamplayer zijn maar ook heel goed zelfstandig kunnen werken."

Verder lezen

Delen

Alles behalve standaard
Het is lastig om kort samen te vatten wat een anesthesiemedewerker doet. Het is niet zoals veel mensen denken dat wij een slaapmiddel toedienen en dat het dan klaar is. Absoluut niet! Wij bewaken de vitale functies van een patiënt tijdens een operatie, zoals de hartslag, bloeddruk en de hoeveelheid zuurstof in het bloed en handelen hiernaar. We zorgen ervoor dat de patiënt de operatie kan ondergaan en met zo min mogelijk pijn wakker wordt na de operatie. Er komt in de praktijk nog veel meer bij kijken. Bij een jonge gezonde patiënt dien je ‘standaard’ medicatie toe, maar je hebt ook heel zieke patiënten of acute patiënten die vanaf de IC worden binnengereden. Die situaties zijn vaak allesbehalve ‘standaard’. Je moet dan snel kunnen schakelen en weten wat je op dat moment moet doen. Goede en duidelijke communicatie is hierbij belangrijk.
Ik deed eerst de duale opleiding Accountancy, maar dat vond ik al snel niet meer leuk. Ik was op zoek naar een andere duale opleiding waar meer dynamiek bij kwam kijken. Tijdens mijn zoektocht kwam ik bij de opleiding tot anesthesiemedewerker. Er stond dat je aan de slag ging op de OK en dat sprak me direct aan.

Uitgebreide OK’s en bereikbaarheidsdiensten
De grootte van het Maasstad Ziekenhuis spreekt mij aan. Er zijn uitgebreide en ingewikkelde OK’s. Daarnaast hebben wij ook bereikbaarheidsdiensten. Dat houdt in dat je kan worden opgeroepen om te komen werken. Als dat gebeurt, is het belangrijk om snel te schakelen. Als anesthesiemedewerker heb jij dan de verantwoordelijkheid om te kijken wat er nodig is voor de patiënt. Jij regelt samen met de anesthesioloog dat de patiënt ‘besteld’ wordt, de operateur aanwezig is en de OK klaar staat. Dit moet in een heel korte tijd gebeuren. Dat is denk ik het grootste verschil met een verpleegafdeling. Daar heb je meestal meer tijd om de juiste spullen te pakken en te bedenken wat je nodig hebt. Hier gebeurt dat in enkele minuten. Tijdens zo’n dienst ben je niet alleen anesthesiemedewerker. Je hebt vaak ook de taak van holding- en recoveryverpleegkundige. Je bereidt de patiënten voor op de holding, dient de anesthesie toe en verkoevert ze. Je moet hierbij zelfstandig kunnen werken, er zijn vaak geen andere anesthesiemedewerkers aanwezig om bij te springen. Iedere anesthesiemedewerker draait bereikbaarheidsdiensten, maar je kunt gelukkig hier wel je voorkeur opgeven.

Nauwe samenwerking
Als anesthesiemedewerker werk je nauw samen met de anesthesioloog. Je brengt samen de patiënt onder narcose en bereidt de operatie voor. Bijvoorbeeld het prikken van een extra infuus en de positionering van de patiënt. De anesthesiologen werken met een tweekamersysteem, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor twee operatiekamers. Als anesthesiemedewerker blijf jij op de operatiekamer en draag je zorg voor de patiënt. In deze functie moet je goed kunnen inschatten wanneer je de anesthesioloog moet bellen en hoe je de boodschap overbrengt. Communicatie is essentieel en ook de toon die je gebruikt. Daarnaast let je ook op het verloop van de ingreep en de kritieke momenten. Die zijn voor elke ingreep anders. Mocht het nodig zijn moet je ook aangeven dat het chirurgisch team moet wachten als het niet goed gaat met de patiënt. Je bent dus een teamplayer maar werkt ook heel zelfstandig.

Acute Pijn Service
Ik neem deel aan het team van pijnconsulenten, de Acute Pijn Service (APS). Deze dienst wordt per dag ingevuld door de verschillende pijnconsulenten. Als een patiënt na de operatie bijvoorbeeld een PCA-pomp (pijnpomp) of een epiduraal krijgt, vervolgen wij deze patiënt op de afdeling. Ik vind dat zelf heel leuk om te doen. We gaan dan langs op de afdeling om te kijken of de afgesproken pijnstilling voldoende is en of er verdere acties nodig zijn. Je leert de patiënt dan beter kennen en ziet diegene op een heel andere manier. Sinds kort hebben we bewust gekozen om een kleinere groep medewerkers deze functie te laten vervullen zodat de kwaliteit van pijnbestrijding na de operatie omhoog gaat. We zijn ook bezig met het inzetten van een speciale e-learning hiervoor, alles om een nog hogere kwaliteit te bereiken!

Zelfsturend team 
Wij zijn een zelfsturend team en regelen de bedrijfsvoering zelfstandig. De dagcoördinator is aanspreekpunt en houdt het overzicht gedurende de dag. Daarnaast is het mogelijk om je te specialiseren tot vakspecialist waarbij jij de aangewezen persoon wordt voor bijvoorbeeld bestellingen of bloedmanagement. Op deze manier heeft iedere medewerker zijn eigen verantwoordelijkheid. Dat maakt je werk ook uitdagend en verantwoordelijk!

Meer verhalen over OK & anesthesie

Cock
Cock

Recoveryverpleegkundige

"Juist die combinatie van hoogwaardige techniek, complexe en snelle patiëntenzorg, maken dit werk zo leuk."

Conny
Conny

Recoveryverpleegkundige

"Het is een uitdaging om de patiënt zo snel mogelijk stabiel en comfortabel te krijgen."

Lisa
Lisa

Anesthesiemedewerker

"Je bent de ogen en oren van de anesthesioloog."

Meer OK & anesthesie

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures