Al sinds mijn 12e weet ik het zeker: ik wil cardioloog worden. Je denkt misschien hoe weet je dat op je 12e? Als grote zus in een gezin heb ik van jongs af aan al gemerkt hoeveel je voor een ander kan betekenen. Daarnaast heb ik het hart altijd een fascinerend orgaan gevonden. Na de middelbare school schreef ik me daarom in voor de studie geneeskunde. Toen ik niet door de loting kwam ben ik Biomedical Sciences gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hierna heb ik meegedaan met de loting geneeskunde en ben ik aangenomen. Inmiddels heb ik beide diploma’s behaald.
Bevestiging
Tijdens mijn geneeskunde-opleiding werd mijn gevoel steeds meer bevestigd: cardiologie is hét vak voor mij. Eenmaal tijdens mijn laatste coschappen, op de afdeling cardiologie, werd mijn keuze voor cardiologie 100% bevestigd. Ik ben in Rotterdam geboren en getogen en wilde na mijn studie als arts-assistent hier aan de slag. De opleider van het VUMC verwees me naar het Maasstad Ziekenhuis. Hij hoorde er positieve verhalen over en benoemde dat het Maasstad Ziekenhuis een interventiecentrum heeft en opleidingsziekenhuis is. Ook hoorde ik van andere arts-assistenten goede en positieve verhalen.
Uitgebreid onderwijsaanbod
Ik ben een jaar lang fulltime werkzaam geweest als ANIOS Cardiologie in het Maasstad Ziekenhuis. Op dit moment ben ik arts-onderzoeker in het Erasmus Medisch Centrum en heb ik een flexcontract als ANIOS Cardiologie in het Maasstad Ziekenhuis.
Het Maasstad Ziekenhuis is een interventiecentrum en opleidingsziekenhuis. Dit betekent onder andere dat STEMI’s en NSTEMI’s van andere ziekenhuizen bij ons worden opgevangen en worden gekatheteriseerd. Dit maakt het Maasstad Ziekenhuis anders dan alle andere perifere centra. Er is hier veel aandacht voor onderwijs (Journal Club, referaat, Imaging, klinische aandoeningen etc.). Naast dat ik hier veel leer over de cardiologie, is het dit team en de sfeer wat het werken hier zo fantastisch maakt. Iedereen is bereid om elkaar te helpen, het contact onderling is laagdrempelig en je kunt actief om feedback vragen, bijvoorbeeld via een online opleidingsportfolio. Verder voel je hier geen hiërarchie en organiseren we regelmatig uitjes met het team. Je krijgt hier het gevoel dat je er niet alleen voor staat en deel uitmaakt van het team.
Diversiteit aan afdelingen
Als ANIOS Cardiologie werk je op de verpleegafdeling, de CCU en de EHH. Daarnaast ben je onderdeel van het reanimatieteam en doe je consulten voor andere afdelingen, bijvoorbeeld voor de SEH om een cardiale aandoening uit te sluiten. Ook neem je regelmatig deel aan multidisciplinair overleg (MDO). Per week hebben we verschillende MDO’s, bijvoorbeeld specifiek voor hartfalen en hartritme. Het is aanpoten qua werkdrukte, maar het is goed te doen.