Pim

Adviseur Elektrotechnische Systemen

"Het ziekenhuis heeft een groot aanbod van elektrische en technische installaties waar je als techneut je hart aan kunt ophalen."

Verder lezen

Delen

Adviseren, toetsen en monitoren
Ik werk als adviseur Elektrotechnische Systemen. Hoofdzakelijk houd ik mij bezig met de infrastructuur in het ziekenhuis en geef hier advies over. Daarnaast geef ik ook advies wanneer er nieuwe grote elektrische of medische apparatuur wordt aangeschaft. Ik controleer hierbij of het past binnen onze huidige infrastructuur. De plannen die opgesteld worden, toets ik samen met mijn collega-adviseurs eerst en daarna geven we er advies over. Hierbij kijken we naar de haalbaarheid en of het aan vooraf opgestelde eisen voldoet. Wanneer er bijvoorbeeld een verbouwing op de OK gepland staat, kijk ik of dat binnen de capaciteit die wij hebben wel mogelijk is. Of dat er eventueel een aanpassing moet worden gedaan. Als we bijvoorbeeld een bestaande groep overbelasten kan dit leiden tot stroomuitval op een afdeling of een deel ervan, met alle gevolgen van dien. Zeker in een ziekenhuis wil je dit soort situaties voorkomen. Door middel van een Energie Monitoring Systeem (EMS) monitoren we realtime onze energiestromen. Dit helpt ook bij het lokaliseren van mogelijke problemen en/of het achterhalen van een stroomstoring.

Meerdere aspecten aan bod
In mijn vorige functie was ik heel specialistisch bezig, na een ruime periode bij mijn vorige werkgever zocht ik naar een baan waarbij meerdere aspecten aan bod komen. Op de website van het Maasstad Ziekenhuis vond ik een vacature die mij gelijk aansprak. Ik heb bewust voor de zorg gekozen, omdat ik graag wil bijdragen aan goede patiëntenzorg. Daarnaast heeft het ziekenhuis een groot aanbod van elektrische en technische installaties waar je als techneut je hart aan kunt ophalen.

Intensief contact onderhouden
Binnen deze functie is het belangrijk dat je intensief contact onderhoudt met diverse partijen. Zowel met managers en teamleiders binnen het ziekenhuis als met diverse leveranciers. In mijn functie heb je geen uitvoerende taak, je bereidt vooral het hele proces voor.
Je geeft adviezen, kijkt wat er mogelijk is, maakt draaiboeken, zorgt dat iedereen moet zijn waar hij moet zijn etc. Een voorbeeld hiervan is de noodstroomtest die we jaarlijks uitvoeren. Die heeft vier maanden voorbereiding nodig en er moeten draaiboeken klaar staan als het toch niet blijkt te werken. Het lijkt overbodig, maar doordat we het jaarlijks testen weten we hoe de situatie zou kunnen zijn als het misgaat.

Kijken naar het geheel
De zorg is een dynamische omgeving die 24/7 operationeel is, dit maakt het lastig om onderhoud in te plannen. Het discussiëren over wanneer het onderhoud moet plaatsvinden hoort er ook bij. Het komt namelijk nooit goed uit voor het zorgpersoneel. Wat te begrijpen is, maar als er geen onderhoud gepleegd wordt, levert dit op de lange termijn problemen op. Binnen het ziekenhuis kijkt iedereen als eerste naar zijn eigen afdeling terwijl ik juist naar het geheel moet kijken.

Sparren en snel schakelen
Als adviseur werk je voornamelijk zelfstandig, ik schakel wel veel met de adviseur Bouwkunde en adviseur Werktuigkundige Systemen. Ons werk overlapt namelijk op sommige gebieden, daarom sparren we regelmatig samen over verschillende plannen. Daarnaast schakel ik ook veel met de vakmannen van de Technische Dienst. Verder ben ik adviseur voor de andere locaties: het Spijkenisse Medisch Centrum en onze Centrale Sterilisatie Afdeling. Dat is ook binnen een team. Je werkt dus met heel veel verschillende collega’s samen en stemt vaak met elkaar af. Het is belangrijk dat jij het overzicht houdt en alle belangen naast elkaar zet en daar dan het beste scenario voor het ziekenhuis uithaalt. Je moet snel kunnen schakelen. Dat is een enorme uitdaging, maar geeft wel veel voldoening!

Als ik ondanks alle hobbels op de weg toch alles tot een goed resultaat heb weten te brengen en iedereen blij is, dan geeft dat een goed gevoel.

Meer verhalen over ICT & techniek

Dick
Dick

Technisch Applicatiebeheerder

"Het is een leuk team en een leuke afdeling. Collega’s zijn zeer bereid om elkaar te helpen. Je ziet goed dat iedereen zich inzet voor de patiënt, zowel direct of indirect."

Linda
Linda

Procesmanager IMTS

"Kies je voor werken in het Maasstad Ziekenhuis? Dan sta je zo dicht bij de zorg, dat je echt het verschil in de zorg kunt maken."

Meer ICT & techniek

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures