Tijdens mijn studie kreeg ik een les in brandwondenverzorging en dit sprak mij meteen aan. Daarnaast heb ik ook altijd interesse gehad in de functie van kinderverpleegkundige. In 1992 heb ik mijn specialisatie tot kinderverpleegkundige behaald in het Sophia Kinderziekenhuis. Dat zelfde jaar ben ik aan de slag gegaan in het Brandwondencentrum in het Zuiderziekenhuis. Wat begon als een eerste les, heeft zich ontwikkeld tot een loopbaan van 31 jaar als kinderverpleegkundige in het Brandwondencentrum. Daarnaast vervul ik der rol van dagcoördinator, wat mijn werk nog gevarieerder maakt. Wat ik erg leuk vind aan het werken op het Brandwondencentrum is dat ik werk met alle leeftijden en patiëntcategorieën. Zo draai je soms mee op de Intensive Care wanneer daar patiënten met brandwonden liggen, maar daar komt onder andere ook nog het werk op de polikliniek en de psychiatrische afdeling bij. Het werk is afwisselend en door de functie van dagcoördinator heeft mijn werk nog meer diversiteit.
Ik probeer zorgen te ontnemen
Het werk op het Brandwondencentrum spreekt me vooral aan omdat je echt een band opbouwt met de patiënten. Het grootste deel van de patiënten ligt hier gelukkig maar een paar dagen en gaat daarna naar poliklinische zorg, maar er zijn ook patiënten die hier maanden lang liggen. Ik vind het mooi om te zien hoe je dan een band opbouwt met de patiënt en bij jonge patiënten merk je ook dat je een band opbouwt met de ouders. Voor zowel de kinderen als de volwassenen word je een belangrijk onderdeel in een zeer zware periode. Deze periode verandert hun leven en het is fijn als je deze zware periode weet te verlichten voor hen. Soms zijn er patiënten die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat zij nog meer stress ervaren. Ook voor hen wil je alles uiteraard zo fijn mogelijk laten verlopen. Naast hulp bij vertaling leer ik mezelf altijd ‘het is klaar’ te zeggen in de taal die de patiënt spreekt. Dit is zowel voor de kinderen als voor de volwassen patiënten en de ouders fijn. Deze woorden zijn voor hen uiteraard erg fijn om te horen en de gedane moeite wordt meestal gewaardeerd.
De ontwikkeling meemaken
Ik ben al langere tijd werkzaam in het Brandwondencentrum en heb dan ook heel veel ontwikkelingen van dichtbij gezien. Vroeger overleden er veel meer mensen aan de gevolgen van brandwonden dan nu. Op deze afdeling kan je ook echt een bijdrage leveren aan deze ontwikkelingen en/of de zoektocht naar verbetering. Dit vind ik nog altijd heel interessant en brengt veel uitdaging met zich mee. Wat voor mij ook echt een uitdaging is, is om de onzekerheid bij patiënten wat weg te nemen door zoveel mogelijk informatie en kennis te delen met hen. Soms is het bij kinderen een ‘gevecht’ om wonden te kunnen verschonen, zij moeten dan gesedeerd worden. Als naloop van tijd dit niet meer nodig is en het kindje genoeg op mij vertrouwt om de wondverzorging toe te laten geeft dit mij de voldoening die ik zoek in mijn werk. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of er een bepaald beleid kan komen voor het makkelijker toepassen van sedatie bij kinderen tijdens hun wondverzorging. Op deze manier hoeven zij niet alles bewust mee te maken en ontneem je hen veel stress en pijn. Dit lijkt mij een mooie ontwikkeling om mee te maken.
Een los stukje Maasstad
Brandwondenzorg is een bijzondere specialisatie, daarnaast werken wij binnen het Maasstad Ziekenhuis ook echt op een ‘losse’ afdeling binnen het ziekenhuis. De meesten werken hier of vrij kort of juist heel lang, het werk moet bij je passen. Bij grote casussen of casussen met een nare afloop wordt de mogelijkheid geboden om in gesprek te gaan met elkaar. Bij grote rampen of echt nare gebeurtenissen is dit erg belangrijk. Naast dat je hierdoor de situatie beter kan loslaten, zorgt dit voor versterking van de onderlinge band met collega’s. We zijn een hecht team. We doen buiten het werk om ook leuke dingen met elkaar. Naast personeelsuitjes en workshops organiseren wij bijvoorbeeld ook jaarlijks een etentje bij één van de collega’s thuis, maar ook plannen we regelmatig een weekendje weg.
Wil jij graag een dagje meelopen met Olga? Of ben je nieuwsgierig geworden en heb je vragen? Olga beantwoordt graag je vragen & neemt je met plezier een dagje mee op het Brandwondencentrum!