Nikki

Diëtist

"Naast dat we erg punctueel zijn, hebben we allemaal een liefde voor voeding"

Verder lezen

Delen

Dagelijks maak je gemiddeld 200 voedselkeuzes. Een groot deel hiervan maak je onbewust. Je bent dus iedere dag veel met voeding bezig. Wie er dagelijks helemaal veel met voeding bezig zijn, zijn onze diëtisten. Vandaag is het de Dag van de Diëtist en daarom zetten we graag onze diëtisten in het zonnetje.

28 diëtisten
In het Maasstad Ziekenhuis werken 28 diëtisten, zowel op de polikliniek als in de kliniek. Ze hebben allemaal hun eigen specialisme en je kunt ze hierdoor in het hele ziekenhuis tegenkomen. Zo ook diëtist Nikki. Nikki is al bijna 12 jaar werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis en doet dit nog steeds met veel plezier. Haar specialismes zijn kindergeneeskunde en patiënten met diabetes. Ze werkt zowel met kinderen als met volwassen. Beide doelgroepen hebben andere aspecten en uitdagingen. Zo vindt Nikki het werken met kinderen heel leuk. “Het is een leuke en brede doelgroep. Het zijn kinderen van 0 tot 18 jaar, waardoor de verschillen onderling groot zijn. Daarnaast maak je het voedingsadvies voor een kind, maar je hebt vooral te maken met de ouders van het kind. Zij zijn vaak enorm gemotiveerd om het beste voor hun kind te doen en die gemotiveerde houding werkt heel prettig”, vertelt Nikki. “In de kinderdiëtetiek kun je als diëtist echt het verschil maken. Voeding is een belangrijk aspect in het leven, maar al helemaal gedurende de kinderleeftijd. Waarbij in de eerste 1000 dagen de basis wordt gelegd. Er zit niet voor niets het woord voeding in ‘opvoeding’. De patiënten met diabetes zijn een hele andere doelgroep. Als er 1 aandoening niet zwart wit is, is het diabetes wel. Het is een complexe, ingrijpende aandoening. Dit zorgt ervoor dat je goed moet kijken naar de situatie van de patiënt en echt maatwerk levert. Dat vind ik erg leuk.”

Diagnose geboden teams
De diëtisten van het Maasstad Ziekenhuis geven voedings- en dieetzorg die bijdraagt aan herstel van ziekte, verbetering of behoud van kwaliteit van leven. Dit doen ze niet alleen, maar samen in diagnose gebonden teams. “Ik werk samen met verschillende collega’s, door het hele ziekenhuis, bijvoorbeeld met fysiotherapeuten, kinderartsen, internisten en verpleegkundigen. Multidisciplinaire samenwerking is enorm belangrijk, om uiteindelijk met elkaar het beste voor de patiënt te bereiken. Wij kunnen wel een advies geven, maar we hebben de andere collega’s nodig. Als wij bijvoorbeeld een advies geven dat een patiënt energie-en eiwitrijke voeding moet eten, dan is dit fijn als dit zittend aan tafel gebeurd. Zodat er meteen wat beweging en mobilisatie is en je hierdoor de eiwitten ook kan gebruiken voor je spieren. Uiteraard alleen als de fysiotherapeut dit veilig voor de patiënt vindt. En dan zorgt de verpleegkundige dat dit voor de patiënt praktisch gezien ook mogelijk is.

Wat kenmerkt nou echt een diëtist? Daar werkt weet Nikki wel een antwoord op. “Naast dat we erg punctueel zijn, hebben we allemaal een liefde voor voeding. We doen niets liever dan praten over eten, samen eten en veel diëtisten bij ons zijn ook dol op koken en bakken. Bij ons is de snoeppot altijd halfvol.”

 

 

Meer verhalen over Paramedisch

Deborah
Deborah

Apothekersassistent

"Wat ik fijn vind aan ons team, is dat wij elkaar onderling steunen en helpen. Dit gebeurt zowel qua werkzaamheden als privé. Je kunt bij je collega’s terecht met al je vragen."

Sharita
Sharita

Apothekersassistent

"Wat mij aanspreekt is de diversiteit van de verschillende taken die wij uitvoeren."

Mariska
Mariska

Apothekersassistent

"In het Maasstad Ziekenhuis heb je contact met veel verschillende patiënten. Van jong tot oud, allerlei culturen en ze zijn afkomstig uit verschillende plaatsen."

Nico
Nico

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

"Je werkt hier altijd met geavanceerd instrumentarium, waaronder de da Vinci robot."

Aafke
Aafke

Ervaringsverhaal Wereld Ergotherapie Dag

"Ik weet nog goed hoe ze van oor tot oor lachte en straalde."

Jaqueline
Jaqueline

Apothekersassistente en pharmacypractitioner

"We maken het werk van een arts gemakkelijker door het medicijngebruik van de patiënt ter plekke inzichtelijk te maken."

Aafke en Iris
Aafke en Iris

Interview Wereld Ergotherapie Dag

"“Patiënten komen hier op hun meest kwetsbare binnen. We zien ze vrij intensief, ongeveer 2 à 3 keer per week en dan vaak 3 tot 4 maanden lang. Je leert een patiënt dan echt goed kennen."

Meer Paramedisch

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures