Nienke

Gespecialiseerd verpleegkundige IC en SEH

"De Spoedeisende Hulp heeft mij altijd aangetrokken vanwege de dynamiek en variatie."

Verder lezen

Delen

Dubbel inzetbaar, dubbel werkplezier

Nienke werkt als gespecialiseerd verpleegkundige op de afdeling Intensive Care en op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Een combinatie die haar prima bevalt. “Ik was na zeven jaar IC toe aan wat afwisseling. Het is leuk werk, hoog complexe zorg, gestructureerd met vaste tijden voor controles, visites en onderzoeken. De Spoedeisende Hulp heeft mij altijd aangetrokken vanwege de dynamiek en variatie. Toen er werd gevraagd of IC-verpleegkundigen bereid waren een verkorte opleiding tot SEH-verpleegkundige te volgen, kwam dat mooi uit! Wel met de kanttekening dat ik wilde rouleren tussen beide afdelingen.”

Minder ernstige tot zeer ernstige hulpvragen

Als belangrijkste werkzaamheden op de SEH noemt zij het zorg verlenen aan patiënten met minder ernstige tot zeer ernstige hulpvragen. Een schets van een willekeurige dag volgt. Een mijnheer met een trombosebeen, opgezwollen, maar verder is mijnheer stabiel. Ze bekijkt het been en roept de arts erbij, terwijl ze een praatje maakt en een kopje koffie aanbiedt. “Ik maak ook graag een grapje als de situatie dat toelaat.” Op de traumakamer behandelen ze patiënten die met de ambulance worden binnengebracht, de mensen die eerst op straat zijn gereanimeerd, of die ernstige bloedingen hebben, zoals een mevrouw die van de trap is gevallen. “Dat is veel intensiever. We handelen altijd via het ABCD-principe, de ademweg, beademing, bloedcirculatie en neurologische situatie.”

Gastgerichtheid

Gastgerichtheid is superbelangrijk bij haar baan. Op de afdeling Intensive Care is die vooral op de familie van de patiënt gericht. Op de Spoedeisende Hulp hoort de ontvangst van de patiënten aardig te zijn: “Ik zou zelf ook aardig geholpen willen worden.”

Hoog complexe zorg

“Wij zeggen altijd dat de SEH het begin is van de zorg. Terwijl op een afdeling IC die patiënten worden verpleegd aan wie een reguliere verpleegafdeling niet de vereiste intensieve zorg kan bieden. Ons ziekenhuis heeft een level III IC en biedt dan ook hoog complexe zorg met bijbehorende apparatuur en middelen. Dat is interessant voor een IC verpleegkundige. Leuk en uitdagend aan het werken op de twee verschillende afdelingen, is de breedte en uitbreiding van mijn kennis en ervaring. Op de IC speelt de bewaking van de patiënten een grote rol. Ze liggen vaak aan de beademing en medicatie en zijn meestal niet aanspreekbaar. Op de SEH kun je een praatje maken om het ijs te breken. Hier gaat het om kortstondige, intensieve zorg.”

Verkorte opleiding SEH-verpleegkundige

Ze werkt al vanaf 2004 in het Maasstad Ziekenhuis. “Mijn opleiding tot verpleegkundige en daarna tot gespecialiseerd verpleegkundige Intensive Care heb ik hier gevolgd.” Begin september is ze begonnen met de verkorte opleiding tot gespecialiseerd SEH verpleegkundige. Die bestaat uit theorieblokken bij het Albeda College. Verder zijn er praktijkopdrachten en het moeten beheersen van bepaalde verpleegtechnische handelingen, die worden afgetekend. Als alles goed gaat, is ze volgend jaar juli in het bezit van haar diploma. Opnieuw weer in de rol van leerling geplaatst zijn, vindt ze een uitdaging als ervaren IC verpleegkundige. “Ik ben gewend de leiding te nemen en te zeggen wat er moet gebeuren. Gelukkig behandelen ze me bij de SEH als een gelijkwaardige collega.”

Meer verhalen over Acute zorg

Verena
Verena

IC-verpleegkundige

"Door de meeloopdag kreeg ik echt een goed beeld en ik kreeg ook goed de sfeer van de afdeling mee"

Chantal
Chantal

Gespecialiseerd verpleegkundige CCU/EHH

"De sfeer op de afdeling is leuk en gezellig. We hebben een hecht team met onze 45 collega’s. Divers ook, jong en oud, mannen en vrouwen."

Linda
Linda

Gipsverbandmeester

"Wat ook prettig is aan het werk op de SEH als gipsverbandmeester, is dat wij de patiënt later in het behandeltraject vaak nog terugzien op de Gipskamer"

Patricia
Patricia

Gespecialiseerd verpleegkundige SEH

"Je haalt zelfstandig patiënten binnen en denkt als eerste aan een diagnose. Dat maakt het zo uitdagend."

Anna
Anna

Gespecialiseerd verpleegkundige SEH

"Ik hou van de mentaliteit hier, zeggen waar het op staat en hard doorwerken."

Heike
Heike

Verpleegkundige interventiecardiologie

"Ik voel me verbonden met het Maasstad Ziekenhuis. Ondanks de grootschaligheid van het ziekenhuis, ken ik veel mensen. Dat vind ik fijn. "

Patrick
Patrick

Gipsverbandmeester

"Ik help patiënten die veel last hebben om in hele korte tijd weer mobiel te worden."

Meer Acute zorg

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures