Milou

Diabetesverpleegkundige in opleiding

"Als diabetesverpleegkundige krijg je steeds meer te maken met de inzet van verschillende technologieën."

Verder lezen

Delen

Op dit moment ben ik diabetesverpleegkundige in opleiding. Deze specialisatie duurt in totaal een jaar. Op de diabetespolikliniek werken we in een team van 7 diabetesverpleegkundigen. We hebben dagelijks allemaal een andere rol en die kan ook nog eens verschillen per dagdeel. Een van deze rollen is het uitvoeren van de controleafspraken op de polikliniek. De patiënten komen naar de polikliniek voor ondersteuning en begeleiding in de hulpvragen rondom de diabetes. Daarnaast hebben we ook de rol om e-mails en berichten in de BeterDichtbij app van patiënten, thuiszorgorganisaties en andere zorginstellingen te beantwoorden. Ook verricht je werkzaamheden in de kliniek. In deze rol ga je langs bij afdelingen die hulp hebben aangevraagd bij een casus met een patiënt met diabetes. Dan gaan we bijvoorbeeld langs om voorlichting over de werking of bijwerking van nieuwe of aangepaste medicatie te geven of te ondersteunen bij de diabetesregulatie. Ook kijken we op de achtergrond naar de dagcurves van de bloedglucosewaarden en daar maken wij een plan op. Dit bespreken we met een arts en dan kan dit na goedkeuring in gang worden gezet.

Langdurig contact met de patiënt
Voordat ik in het Maasstad Ziekenhuis aan de slag ging, heb ik drie jaar als coördinerend wijkverpleegkundige gewerkt. Op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe stap en ging ik op zoek naar iets anders. Wat ik erg leuk vind aan zowel mijn oude functie in de wijk als mijn functie hier in het ziekenhuis, is het langdurige contact met de patiënt. De intensieve begeleiding en de groei en ontwikkeling die je ziet bij een patiënt, dat vind ik mooi aan de diabeteszorg.

Technologieën
Als diabetesverpleegkundige krijg je steeds meer te maken met de inzet van verschillende technologieën. Zo zien wij vaak patiënten met een FreeStyle Libre Sensor. Dit is een sensor die patiënten gebruiken om gemakkelijk hun bloedsuiker te meten. Wij kunnen deze sensors ook uitlezen vanaf een afstand. Zo’n sensor geeft ons veel meer inzicht doordat je een grafiek kan zien met de waardes over een langere periode.

Laagdrempelige begeleiding
Toen ik hier startte op de polikliniek heb ik eerst een halfjaar voorgewerkt. Ik heb tijdens deze periode vooral meegekeken en meegelopen. Daarna krijg je steeds meer verantwoordelijkheid en zie je uiteindelijk ook zelfstandig patiënten op de polikliniek. Ik heb een vaste begeleider, dat is een gediplomeerd diabetesverpleegkundige. Daarnaast heb ik ook medisch mentor, dat is een van de internisten. Ik vind het fijn dat ik een internist als mentor heb, aangezien dit ervoor zorgt dat het contact met de internisten laagdrempeliger is. Ik kan altijd even bij haar binnen lopen, zowel om even te sparren over een casus als over school. Ik had hiervoor het idee dat er in een ziekenhuis het gevoel heerste van dat de arts boven een verpleegkundige stond. Dat gevoel zat echt alleen maar tussen mijn oren, want ik heb hier wel gezien dat het helemaal niet zo is. We staan naast elkaar, in plaats van boven elkaar. Het werken en leren bij het Maasstad bevalt mij enorm goed.

Ben jij nou ook benieuwd hoe het is om je te specialiseren tot diabetesverpleegkundige? Kom gerust een keer langs op de polikliniek, je bent altijd welkom!

Meer verhalen over Gespecialiseerd verplegend

Olga
Olga

Brandwondenverpleegkundige

"Na een les over brandwonden tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige was ik meteen verkocht. Ik werk al zo’n 31 jaar op het Brandwondencentrum en ik vind het nog steeds interessant."

Tineke
Tineke

Dialyseverpleegkundige

"Wat een positieve energie is er ook in coronatijd! Alle collega’s staan klaar voor onze patiënten en elkaar. Zo kunnen onze artsen nu ook een dialyseapparaat bedienen. Dan kunnen ze bijspringen."

Niamh
Niamh

Verpleegkundig specialist

"Twee specialismen combineren bij een complexe patiënt, waar je heel veel zelfstandigheid in hebt en vaak tot het laatste kunt begeleiden"

Astrid
Astrid

Verpleegkundige oncologie

"Je hoofd, hart en handen gebruiken. Dat kan ik op deze afdeling."

Bianca
Bianca

Neonatologieverpleegkundige & dagcoördinator

"Ik vind mijn werk altijd al bijzonder want ouders laten het kostbaarste wat ze hebben bij mij achter."

Meer Gespecialiseerd verplegend

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures