Ik zou het alle studenten aanraden om je oudste coschappen hier te lopen en daarna als ANIOS aan de slag te gaan. Je weet dan al hoe alles in het ziekenhuis geregeld is en wie je waar voor kan benaderen. Dat helpt enorm. Ik heb hier uiteindelijk 10 maanden gewerkt, eerst 3 maanden voor mijn oudste coschappen en daarna als ANIOS chirurgie. Vanaf februari dit jaar doe ik onderzoek in het Erasmus MC. Dit was niet omdat ik weg wilde bij het Maasstad Ziekenhuis, maar deze kans kwam op mijn pad en die moest ik wel aangrijpen. Toen ik een keuze moest maken waar ik aan de slag wilde als ANIOS Chirurgie, heb ik veel rondgevraagd bij medestudenten. Vanuit meerdere kanten werd het Maasstad Ziekenhuis mij aangeraden. Het is een groot ziekenhuis, waar op medisch gebied veel gedaan wordt. Je krijgt hier ook veel vrijheid en verantwoordelijkheden, waardoor je snel leert. Dat moet je natuurlijk wel liggen, maar dit past goed bij mij.
Verliefd geworden op de Chirurgie
Voordat ik ging studeren wist ik zeker dat ik neuroloog wilde worden. Na de eerste week van mijn studie geneeskunde kwam ik al snel terug op deze gedachte. Ik switchte niet gelijk naar het worden van chirurg, maar toen ik eenmaal een keer mee had gekeken op de OK was ik op slag verliefd. Binnen de chirurgie vind ik de buikchirurgie het meest interessant. Voor mij was het daarom ook heel interessant om juist hier als ANIOS te werken, omdat er redelijk grote buikoperaties uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld slokdarm-, maag- en alvleesklieroperaties.
Van buikchirurgie tot aan SEH en het Brandwondencentrum
Als ANIOS Chirurgie in het Maasstad Ziekenhuis ben je op verschillende afdelingen werkzaam. Zo werk je op de Vaatchirurgie, Buikchirurgie, Traumachirurgie, Geriatrische Trauma Unit, Spoedeisende Hulp, op het Brandwondencentrum en op de polikliniek. Het is vrij bijzonder dat je hier ook op de Spoedeisende Hulp werkt. We werken hier namelijk niet met SEH-artsen. Daarom vullen de basisartsen ook de diensten op in de avonden en in het weekend en soms ook overdag. Op de SEH zie je voornamelijk breuken, trauma’s en alles wat met chirurgie te maken heeft. Bijvoorbeeld een blindedarmontsteking, maar ook maagklachten en hechtwonden. De eerste volle week op de SEH is pittig. Dan komt er echt veel op je af. Maar na een tijdje went ook dit en krijg je het reilen en zeilen door. Daarnaast ben je nooit de eindverantwoordelijke als ANIOS. Je wordt gesuperviseerd door een AIOS en een dienstdoende chirurg. Bij diegenen kun je altijd terecht voor vragen of om te sparren. Nog een andere taak als ANIOS is het zien van patiënten op de polikliniek en het uitvoeren van kleine verrichtingen zoals het verwijderen van een talgkliercyste bij een patiënt. Door de veelzijdigheid bouw je een sterke basis op als basisarts en kun je hierna eigenlijk in ieder ziekenhuis aan de slag.
Nauwe samenwerking
Binnen het team van basisartsen, artsen in opleiding en medisch specialisten van de Chirurgie heerst een gezellige en betrokken sfeer. Je werkt ongeveer met 10 basisartsen en 10 artsen in opleiding samen en met de chirurgen. Je werkt heel nauw met elkaar samen, omdat je veel en intensief met elkaar samenwerkt. Daarnaast werk je ook met een aantal verpleegkundig specialisten samen, waarbij je altijd terecht kan met vragen. En natuurlijk de verpleegkundigen op de verpleegafdelingen, SEH en poliklinieken.
Even de situatie van een afstand bekijken
Binnen het Maasstad Ziekenhuis heerst een directe en open sfeer. We werken allemaal hard en het is soms echt aanpoten, maar je leert er het meeste van op deze manier. Daarnaast heb ik wel altijd het gevoel dat ik mijn hart kan luchten bij mijn collega’s en dat er ruimte is om goed naar een situatie te kijken voordat je actie onderneemt. Tuurlijk heb je soms stress, maar juist even een paar tellen de tijd nemen om de situatie van een afstand te bekijken helpt. Je leert al snel tijd en druk managen en op een gegeven moment heb je de meeste ziektebeelden wel gezien. Doordat ik hier ook al mijn oudste coschappen heb gelopen, kende ik de logistiek van het ziekenhuis al en dat helpt enorm als je aan de slag gaat als ANIOS.