Lisa

Anesthesiemedewerker

"Je bent de ogen en oren van de anesthesioloog."

Verder lezen

Delen

Het beste gevoel kreeg ik bij het Maasstad Ziekenhuis toen ik op zoek was naar een baan dichter bij huis. De grootte en de ingrepen die we hier doen, spreken mij aan. Naast de grote ingrepen hebben we hier ook de leuke, kleine ingrepen. Daarnaast vind ik de afwisselende diensten en de vrijheid die je hebt fijn. Je mag veel meedenken met de anesthesioloog en je krijgt daarin grote verantwoordelijkheid. Je werkt nauw samen met elkaar en bent ook gelijkwaardig. In het begin moet je dat vertrouwen nog opbouwen, maar dat is logisch want je bent wel de ogen en oren van de anesthesioloog.

Indrukwekkende ingrepen
In het begin van mijn opleiding voerden we op een dag meerdere operaties aan de hersenen (craniotomie) uit. Een van de patiënten was van mijn vaders leeftijd en de andere van mijn eigen leeftijd. Zo confronterend. Het kwam heel dichtbij en ik besefte dat we vaak te maken hebben met ernstig zieke patiënten. Ik heb dit besproken met mijn toenmalige werkbegeleider en geleerd om dit van mij af te kunnen zetten. Het komt af en toe nog voor dat er casussen voorbijkomen die meer impact op mij maken, maar ik kan hier goed over praten met mijn collega’s.

Het leukst en interessantst vind ik de ingrepen aan de buik. Als de buik helemaal openligt dan kun je heel mooi het menselijk lichaam vanbinnen zien. Hier komt het vaker voor dat de ingreep via kijkchirurgie wordt gedaan en dan kan je heel goed meekijken. Iedere anesthesiemedewerker regelt de anesthesie bij alle operaties, hierdoor ben je breed inzetbaar. Dit is vooral belangrijk omdat je ook bereikbaarheidsdiensten moet draaien en dan kan er van alles voorbijkomen.

Vertrouwen van de patiënt winnen
Voordat de operatie van start gaat heb je kort contact met de patiënt. In die korte tijd moet je het vertrouwen van de patiënt zien te winnen. Je haalt eerst de patiënt op van de holding en daar ontvang je de overdracht van de recoveryverpleegkundige. Daarna breng je de patiënt naar de OK en tot aan de inleiding probeer je de patiënt op zijn of haar gemak te stellen. De manier waarop verschilt bij iedere patiënt. De ene patiënt wil graag een praatje houden over zijn vakantie en de andere patiënt is zo zenuwachtig dat hij of zij geen woorden kan uitbrengen.

Anesthesiemedewerker is zo’n gaaf en mooi vak!

Meer verhalen over OK & anesthesie

Conny
Conny

Recoveryverpleegkundige

"Het is een uitdaging om de patiënt zo snel mogelijk stabiel en comfortabel te krijgen."

Sascha
Sascha

Anesthesiemedewerker

"Je moet een teamplayer zijn maar ook heel goed zelfstandig kunnen werken."

Cock
Cock

Recoveryverpleegkundige

"Juist die combinatie van hoogwaardige techniek, complexe en snelle patiëntenzorg, maken dit werk zo leuk."

Meer OK & anesthesie

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures