Leon

Vakspecialist Klinische Farmacologie & Toxicologie

"Het verbaast me soms met hoeveel middelen sommige mensen achter het stuur zitten"

Verder lezen
Bekijk ook de Radiodiagnostisch Laborant pagina
Delen

6,5 jaar geleden studeerde ik af als chemisch analist. Tijdens mijn studie werd ik breed opgeleid en leerde ik omgaan met verschillende apparatuur. Ook heb ik 3 compleet verschillende stages gelopen, van een chemisch lab in Dordrecht tot een universiteit in Amerika. Toen ik eenmaal mijn diploma op zak had kon ik daarom snel aan de slag. Waarom ik dan gekozen heb voor het Maasstad Ziekenhuis? De gedachte dat ik met mijn analyses mensen help, was voor mij een mooie combinatie met het vak. Ik had daarnaast een goede eerste indruk gekregen van het ziekenhuis en qua woon-werkafstand is het ideaal.

Analyseren van bloed- en urinemonsters
Inmiddels werk ik dus al meer dan 6 jaar bij het Maasstad Ziekenhuis als analist en sinds vorig jaar ben ik vakspecialist binnen het team. Dit houdt in dat ik naast de reguliere werkzaamheden ook verantwoordelijk ben voor de planning en andere extra taken. Het team Farmacologie en Toxicologie is vrij klein en bestaat uit 8 collega’s. Ons team verwerkt en analyseert bloed- en urinemonsters, die zowel via interne afdelingen als externe partijen binnenkomen. Wij analyseren bijvoorbeeld geneesmiddelspiegels om te kijken of de dosering aangepast moet worden of niet.

Drugsscreening
Ook voeren wij drugsscreeningen uit voor de Wegenverkeerswet en de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers. Wanneer de politie iemand verdenkt op middelengebruik tijdens het rijden, wordt er een bloedmonster afgenomen. Via een speciale koerier komen deze bloedmonsters bij ons binnen. Het verbaast me soms met hoeveel middelen sommige mensen achter het stuur zitten. In het begin keek ik hier echt van op, maar inmiddels zijn sommige bevindingen normaal geworden. Er komen wekelijks flink wat monsters binnen. Voor de meeste geldt dat we een deadline hebben van 4 weken, maar voor sommige monsters hebben we maar 5 werkdagen. Bijvoorbeeld wanneer iemands rijbewijs is ingenomen.

Mini-familie
Wat ik het mooiste aan mijn werk vind? De collega’s. Met stip op nummer 1. We zijn een klein, hecht team dat op elkaar is aangewezen. De sfeer is goed en we zijn allen behulpzaam naar elkaar toe. We hebben veel werk te verzetten en samen zorgen we er altijd voor dat het werk op tijd af is. Zo voorkomen we onnodig overwerken in het team. Het is als het ware een soort mini-familie. In de pauzes proberen we even niet over het werk te praten, maar puzzelen we met z’n allen.

Apparatuur
Wat ik naast de standaard werkzaamheden leuk vind, is het onderhoud van apparatuur en ervoor zorgen dat alles blijft werken. Als er iets mis is met een apparaat, dan sta ik als eerste vooraan en los ik graag het probleem op.

Toekomstmuziek
Wat de toekomst brengt in mijn werk bij het Maasstad Ziekenhuis durf ik nog niet te zeggen. Maar wat mij wel leuk lijkt is een keer een mooie, verre reis te maken met mijn motor. Een keer naar de Pyreneeën bijvoorbeeld. Dan komen mijn opgebouwde PLB-uren goed van pas!

 

Lijkt het werk van Leon jou ook leuk? Dan heb je geluk, want op dit moment zoekt hij een collega!

Meer verhalen over Analisten & laboranten

Xinga
Xinga

Leerling radiodiagnotisch laborant

"Je leert écht veel meer dan alleen foto’s maken!"

Joyce
Joyce

Vakspecialist Hematologie

"Je voelt altijd die verantwoordelijkheid omdat het om mensenlevens gaat"

Mirjam
Mirjam

Radiodiagnostisch laborant

"Ik doe als radiodiagnostisch laborant onderzoeken bij patiënten met eenvoudige botbreuken tot patiënten met gecompliceerde operatiecomplicaties. Planbare en acute zorg. Dat maakt het werk heel uitdagend."

Salah
Salah

Radiodiagnostisch laborant

"Je ziet van alles voorbij komen. Van een simpele botbreuk tot een tumor in de hersenen."

Marcella
Marcella

Radiodiagnostisch laborant/coördinator CT

"In deze coronatijd is samenwerken superbelangrijk. Met mijn collega-laboranten, de afdelingen Spoedeisende Hulp, Intensive Care en andere disciplines."

Sem
Sem

Leerling radiodiagnostisch laborant

"Je bent een soort ‘mini-dokter’ op de buckykamer. Fantastisch vind ik dat!"

Vonny
Vonny

Laborant Klinische Neurofysiologie

"Ik ga nooit meer uit het vak!"

Tamara
Tamara

Echocardiografiste

"Het werk van echocardiografist is voor iedereen leuk! Het werk is gevarieerd en uitdagend."

Meer Analisten & laboranten Radiogdiagnostisch Laboranten gezocht

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures