Kim

Highcare Kinder- en Brandwondenverpleegkundige

"Ik wist tijdens mijn studie al snel dat ik met kinderen wilde gaan werken. Naast het bieden van zorg wil ik ervoor zorgen dat ze kunnen genieten van een onbezorgde kindertijd."

Verder lezen

Delen

In het laatste jaar van mijn hbo-opleiding Verpleegkunde heb ik stage gelopen op het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Ik wist al aan het begin van mijn studie dat ik de specialisatie tot kinderverpleegkundige wilde doen. Tijdens de studie is de kans klein dat je een stageplek aangewezen krijgt op de Kinderafdeling. Ik werd via een bekende van mij gewezen op een stageplek op het Brandwondencentrum in het Maasstad ziekenhuis. Dit sprak mij meteen aan. Hier zou ik zowel met volwassenen als met kinderen gaan werken.
Daarnaast is het een bijzondere plek om je onderzoekscriptie te doen. Na mijn studie ben ik gaan werken in het Sophia Kinderziekenhuis en heb ik de opleiding tot kinderverpleegkundige afgerond. Toen ik een vacature van het Maasstad Ziekenhuis voorbij zag komen als kinderverpleegkundige met daarbij de specialisatie brandwonden heb ik meteen gesolliciteerd. Inmiddels ben ik hier nu vier jaar werkzaam als high care kinder- en brandwondenverpleegkundige op het Brandwondencentrum.

Werken op het Brandwondencentrum vergt expertise
De expertise op een Brandwondencentrum vind ik een echte uitdaging. De combinatie van werken met volwassenen en kinderen spreekt me erg aan. Ik merk dat ik het soms ‘jammer’ vind als er geen kinderen liggen. Mijn hart ligt bij de zorg voor kinderen, maar de afwisseling in patiëntencategorieën en acute en langdurige zorg maakt dat ik hier echt op mijn plek zit. Bij acute zorg dien je snel te kunnen schakelen en daarbij speelt ervaring en kennis ook een grote rol. Sommige patiënten liggen maanden bij ons op het Brandwondencentrum waardoor jij voor patiënten erg belangrijk wordt en een vertrouwensband opbouwt. Je hebt echt het gevoel dat je een bijdrage levert aan hun herstel.

Tijdens de avonddiensten bellen andere ziekenhuizen of een ambulanceverpleegkundige voor overleg. Hierbij krijg je automatisch een coördinerende rol om vervolgens het besluit van de dienstdoende arts verder vorm te geven bij opname van de patiënt. Tijdens de avond- en nachtdiensten zijn er geen brandwondenartsen aanwezig, maar een dienstdoende chirurg. Zij vragen met regelmaat om mee te denken en dit brengt een bepaalde verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Wij hebben drie eigen IC-kamers en werken hier nauw samen met IC-verpleegkundigen. De brandwondenarts bekijkt wekelijks de brandwonden van de patiënten, maar daar omheen gaat dat op signalering van ons. Als wij iets signaleren, zijn wij degene die stappen moeten ondernemen. Ik voel hierdoor een extra verantwoordelijkheidsgevoel voor mijn patiënten.

Naast verpleegkundige ben je een vertrouwenspersoon
Het blijft altijd erg lastig om aan mijn omgeving uit te leggen wat ik nou zo leuk vind aan het werken met kinderen op het Brandwondencentrum. Ondanks de pijn en angst doe ik altijd mijn best om er toch ook iets leuks van te maken voor de kinderen. Verbandwissels zijn uiteraard niet leuk om te doen, maar eenmaal weer ingepakt merk je bij kinderen altijd weer snel de ruimte voor ontspanning. Ze maken weer grapjes of willen een spelletje met je doen. Ik zet me er voor in om hun ondanks alles ook nog kind te laten zijn. Ik vind het fijn om voor de kinderen en hun ouders een houvast te zijn, een vertrouwenspersoon, in een moeilijke periode.

Naast de medische zorg die verleend wordt speelt het geven van psychische en mentale ondersteuning ook een rol. Mocht de patiënt namelijk (meer) angst gaan ervaren dan neemt de pijn ook toe. Het is voor mij dan ook altijd een uitdaging om het voor de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken hoe erg de situatie ook is. Hierdoor is het aantal patiënten per verpleegkundige op het Brandwondencentrum ook minder dan op reguliere afdelingen. De verzorging van de patiënten is namelijk complexer.
Het team op het Brandwondencentrum is vrij groot en dit zorgt ervoor dat iedereen wel een collega heeft waarbij hij zijn of haar verhaal kwijt kan. Wat wij zien is niet altijd makkelijk met het thuisfront te bespreken. Het is dan fijn om even bij je collega’s terecht te kunnen. Bij ingrijpende gebeurtenissen kunnen wij beroep doen op het TOMM-team (Team Ondersteuning Medewerkers Maasstad Ziekenhuis) en is er ook de mogelijkheid om dit in groepsverband te bespreken. Verder vindt het team het belangrijk om dingen met elkaar te ondernemen. Zo wordt er jaarlijks een personeelsuitje georganiseerd en wordt er dit jaar ook weer een weekend weg gepland voor de collega’s die dit leuk vinden.

Wat voor mij het Maasstad Ziekenhuis tot een fijne werkgever maakt is toch echt het Brandwondencentrum. Dit is echt ‘mijn hoekje’ en ik ben nog lang niet van plan deze werkplek te verlaten. Ik vind hier de uitdaging die ik zoek in mijn werk. Ik zit hier écht op mijn plek.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Brandwondencentrum en/of de functie en heb je vragen? Kim beantwoordt graag al je vragen.

Meer verhalen over Gespecialiseerd verplegend

Astrid
Astrid

Verpleegkundige oncologie

"Je hoofd, hart en handen gebruiken. Dat kan ik op deze afdeling."

Olga
Olga

Brandwondenverpleegkundige

"Na een les over brandwonden tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige was ik meteen verkocht. Ik werk al zo’n 31 jaar op het Brandwondencentrum en ik vind het nog steeds interessant."

Bianca
Bianca

Neonatologieverpleegkundige & dagcoördinator

"Ik vind mijn werk altijd al bijzonder want ouders laten het kostbaarste wat ze hebben bij mij achter."

Niamh
Niamh

Verpleegkundig specialist

"Twee specialismen combineren bij een complexe patiënt, waar je heel veel zelfstandigheid in hebt en vaak tot het laatste kunt begeleiden"

Tineke
Tineke

Dialyseverpleegkundige

"Wat een positieve energie is er ook in coronatijd! Alle collega’s staan klaar voor onze patiënten en elkaar. Zo kunnen onze artsen nu ook een dialyseapparaat bedienen. Dan kunnen ze bijspringen."

Milou
Milou

Diabetesverpleegkundige in opleiding

"Als diabetesverpleegkundige krijg je steeds meer te maken met de inzet van verschillende technologieën."

Meer Gespecialiseerd verplegend

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures