Ik ben vakspecialist hematologie op het Klinisch Chemisch Lab van het Maasstad Ziekenhuis. Binnen het lab is het transfusielab mijn aandachtsgebied. Dit is het lab waar we onderzoek doen voordat iemand een bloedtransfusie krijgt, hierbij kun je denken aan het bepalen van bloedgroepen en screenen op irregulaire antistoffen. Daarnaast doe ik samen met de andere vakspecialisten ook nog de andere taken op het gebied van hematologie. We hebben ieder een aandachtsgebied en samen zorgen wij dat alles op het gebied van hematologie en stolling 24/7 blijft draaien. Hierbij kun je denken aan bestellingen, kwaliteitscontroles, implementatie van nieuwe apparatuur en nieuwe bepalingen. De analisten op het lab werken dagelijks met alle apparatuur en signaleren naar de vakspecialisten als een apparaat bijvoorbeeld niet goed werkt.
Veel bepalingen
We doen best veel bepalingen in het Maasstad Ziekenhuis, dus dat betekent dat we soms echt hard moeten werken, maar het is ook heel leuk. Zo hebben we onlangs een nieuw apparaat voor de bepalingen van bloed in gebruik genomen en hiermee hebben we in 3 maanden tijd 75.000 buisjes kunnen verwerken. Dat is echt veel! Als analist kun je op bijna het hele lab werkzaam zijn en dit rouleren we ook. Hierdoor ben je overal inzetbaar. Waardoor iedereen overal inzetbaar is. We onderzoeken op het lab bloed, urine, ontlasting en al overige soorten lichaamsvochten zoals liqour en ascites.
Transfusie heeft mijn hart
Ik werk hier al 27 jaar. Ik ben hier begonnen als stagiair, daarna ben ik vast in dienst gekomen en ben nooit meer weggegaan. Al die tijd ben ik werkzaam geweest als analist en nu sinds zo’n 4 jaar ben ik ook vakspecialist. Het grappige is dat ik de opvolger ben van mijn begeleider die mij destijds heeft opgeleid toen ik hier net begon. Transfusie heeft echt mijn hart, daar kan ik alles in kwijt wat ik leuk vind. Ik zou het ook echt niet willen missen. Op de transfusie zoek ik bijvoorbeeld uit wat iemand zijn bloedgroep is waardoor we daarna kunnen bepalen welk bloed een patiënt kan ontvangen. Hierna kan een arts bijvoorbeeld bloed aanvragen op de OK of op een verpleegafdeling. Wij zorgen dan dat de juiste zak bloed klaarligt of we brengen het zelf naar de OK. Het wordt lastiger als iemand een bepaalde antistof heeft, want dan moet je natuurlijk uitkijken dat die niet in de zak bloed zitten. En dat is soms nog een hele puzzel.
Verantwoordelijke baan
Het is een verantwoordelijke baan, waarbij je accuraat moet zijn. Toch hebben we een soort back-up van de apparaten, bepaalde combinaties kun je namelijk niet invoeren want dan krijg je een foutmelding. Maar je voelt altijd die verantwoordelijkheid omdat het om mensenlevens gaat. Uiteindelijk is de klinisch chemicus eindverantwoordelijk en kun je altijd bij hem of haar terecht om te sparren en een casus te bespreken. Soms hebben je een casus waarbij het lastig is om te bepalen welke zak bloed een patiënt moet krijgen. Dan kun je soms wel een hele dienst bezig zijn om het uit te zoeken. En soms komen we er ook niet uit en dan kunnen we altijd nog terugvallen op Sanquin. Zij hebben nog net iets meer geavanceerde apparatuur om onderzoeken te doen. Dit gebeurt niet vaak, aangezien wij in het Maasstad Ziekenhuis heel veel zelf kunnen. Dat puzzelen is gewoon erg leuk en als ik er dan eindelijk uit ben, dan ben ik superblij. Het is voor de patiënt natuurlijk niet altijd een positieve uitkomst, maar voor mijn werk maakt dat het wel leuk en uitdagend. Na al die jaren heb ik nog steeds van dit soort momenten en kom ik nog steeds nieuwe dingen tegen.
Nieuwe ontwikkelingen en technieken
De technologie en wetenschap ontwikkelt zich natuurlijk enorm in dit vakgebied en daardoor verandert ons werk ook. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld door sneller het juiste bloed leveren aan patiënten die immuuntherapie ontvangen. Ik vind die ontwikkelingen zelf heel interessant en lees me er ook veel over in. Daarnaast hebben we naast ons werk ook regelmatig Sanquinavonden of regiobijeenkomsten over diverse onderwerpen. Onze klinisch chemici geven ook regelmatig lezingen over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over nieuwe werkwijze die we hanteren of over vakinhoudelijke onderwerpen.
24/7 aan het werk
We werken in ons lab 24/7, dus we draaien dag-, avond- en nachtdiensten. Soms is het best pittig om die verschillende diensten te moeten werken, zeker nu ik wat ouder ben merk ik het toch wel als ik een nachtdienst heb gewerkt. Hoe druk het op het lab in de nacht is, hangt heel erg af van hoe druk het in de kliniek en op de SEH is. Je werkt ’s nachts maar met z’n tweeën, in vergelijking met de dagdienst is dat weinig aangezien we dan met 20 analisten zijn. ’s Nachts doe je ook bepaalde taken waar je overdag geen tijd voor hebt zoals kwaliteitscontroles, kalibraties en het schoonmaken van apparatuur.
Mens achter het buisje
Het menselijk lichaam en hoe het allemaal in elkaar heeft me altijd al geïnteresseerd en daardoor ik heb ook bewust voor de zorg gekozen na mijn studie. Je kan bijvoorbeeld ook als analist in de chemie werken, maar werken met ruwe olie spreekt mij bijvoorbeeld totaal niet aan. We werken hier op een vrij afgesloten plek in het ziekenhuis, waardoor je soms niet altijd bewust bent van het feit dat je het voor patiënten doet die hier ook echt in het ziekenhuis liggen. Maar ik voel mij zeker wel verbonden op het moment dat ik met een paar zakken bloed naar de OK ren. We zeggen altijd tegen elkaar: er zit iemand achter dat buisje en stel je voor het is jouw oma of vader die wacht op een uitslag.