Johanneke en Naomi

Interview Dag van de Stagiair

"Ik zou ook willen zeggen dat als je de kans hebt, pak die kans. Want het is het echt waard om in een ziekenhuis te gaan werken."

Verder lezen

Delen

Op woensdag 25 mei is het de Dag van de Stagiair. Jaarlijks vinden meer dan 1000 studenten een stageplaats in het Maasstad Ziekenhuis. Dit loopt uiteen van praktijkstages tot snuffelstages. Op verschillende afdelingen bieden wij de mogelijkheid om stage te lopen en daar zijn wij als Maasstad Ziekenhuis trots op. In sommige gevallen is het voor een stagiair ook mogelijk om te blijven werken na de stageperiode. In dit verhaal lichten we uit hoe het is om stage te lopen binnen zo’n grote complexe organisatie en welke kansen er liggen om door te groeien. Hiervoor gaan we in gesprek met Johanneke en Naomi. Johanneke was ruim 8 jaar geleden stagiair bij de Maasstad Academie en Naomi is op dit moment stagiair managementassistent op de Intensive Care.

Wat is je functie binnen het Maasstad Ziekenhuis?

J: Ik werk als projectmedewerker op de Intensive Care (IC). Als projectmedewerker ben ik vooral ondersteunend aan de teamleiders hier op de IC. De taken lopen heel erg uiteen. Van HR-administratie tot agendabeheer, maar ook de organisatie van het Rotterdam Intensive Care Symposium (RICS). Dit is een symposium wat vanuit de IC georganiseerd wordt voor alle IC-medewerkers en intensivisten in Nederland en België. Dat is een groot evenement waar veel voorbereiding in zit. Ik ben als stagiair bij de Maasstad Academie begonnen. Vervolgens ben ik hier een aantal jaar blijven werken in het team Bedrijfsopleidingen. Daarnaast heb ik mij bezig gehouden met ‘Maaswijzer’, het leermanagementsysteem van het ziekenhuis. Mijn stage zelf was bij het Stagebureau. Hier hield ik mij voornamelijk bezig met de nieuwe aanmeldingen voor stages en het verwerken van de aanmeldingen van de student-verpleegkundigen. Na 5 jaar bij de Academie, heb ik de overstap gemaakt naar de IC.

N: Ik volg op dit moment de opleiding ‘Management assistant’ aan het Hoornbeeck College in Rotterdam. Ik loop stage bij Johanneke als managementassistent. Ik was al bekend in het Maasstad Ziekenhuis doordat ik hier vorig jaar tijdens de coronaperiode heb gewerkt. Ik zat dat jaar in een tussenjaar en heb toen het personeel ondersteunt op de IC. Toevallig is een van de teamleiders van de IC een kennis van mij en hij gaf aan dat de mogelijkheid er was om hier stage te lopen. Ik moest er eerst nog wel even over nadenken, maar uiteindelijk leek het me wel een unieke kans. Tijdens mijn stageperiode vond ook het RICS plaats, waardoor ik hier ook aan mee kon werken en aanwezig kon zijn. Dat was een heel leuk en uniek project.

Hoe ben je zo doorgegroeid van stagiair bij de Maasstad Academie naar projectmedewerker op de IC?

J: Toen mijn stage afgelopen was waren ze bij de Maasstad Academie op zoek naar iemand die kon ondersteunen in het team Beroepsopleidingen. Ik had het erg naar mijn zin op deze afdeling en de collega’s zagen het ook wel zitten. Zo heb ik toen gesolliciteerd en kon ik hier blijven werken. Na 5 jaar in deze functie zag ik intern een vacature online staan voor de functie van projectmedewerker op de IC en dat sprak me erg aan. Ik zat al een aantal jaar bij de Maasstad Academie en was wel opzoek naar iets anders, naar meer afwisseling. Daarnaast werkte ik natuurlijk wel in het ziekenhuis , maar niet op een zorgafdeling. Het was eigenlijk altijd wel een wens van mij om meer van de zorg mee te krijgen. Hiervoor had ik niet echt een idee wat er nou allemaal gebeurt op zo’n afdeling en dat maak je nu van heel dichtbij mee. Toen ik hier begon, begon al vrij snel de pandemie. Dat was sowieso op deze afdeling natuurlijk heel heftig en intens.

Hoe vind je het om te werken in het Maasstad Ziekenhuis?

N: Ik vind dat er een hele leuke sfeer hangt hier in het ziekenhuis, sowieso hier op de IC. En het is natuurlijk een hele andere sfeer dan bij een makelaar bijvoorbeeld. Daarnaast merk ik dat iedereen in het ziekenhuis gewoon heel aardig is en je ook gewoon begroet op de gangen. Ik leer ook veel mensen kennen, ook van afdelingen waarvan ik niet eens wist dat die afdelingen bestonden. Ik voel me hier echt thuis en onderdeel van het team. Ik denk dat dit ook komt door de intensieve samenwerking voor en tijdens RICS, waardoor je echt een band opbouwt. Vaak vragen mensen op mij heen wat ik dan precies voor stage loop in het ziekenhuis. Ze denken vaak dat ik dan medisch secretaresse ben en hebben geen idee wat ik zoal op een dag doe.

Hoe was het voor jou om hier als stagiair te werken?

J: Toen ik een stage zocht, wilde ik eigenlijk bij de rechtbank stagelopen. Daar kreeg ik maar geen reactie van, dus solliciteerde ik voor de zekerheid ook bij het Maasstad Ziekenhuis. Vanaf het moment dat ik hier het eerste gesprek had dacht ik, ja er komt natuurlijk veel meer kijken bij de organisatie van een ziekenhuis. Het is niet alleen patiëntenzorg. Er zit nog een organisatie achter de organisatie. Toen ik hier kwam ging er echt een wereld voor me open en realiseerde ik me dit pas. Je hebt elkaar in een ziekenhuis echt nodig, anders lukt het niet. Toen ik hier begon voelde ik me gelijk thuis en dat kwam vooral door het ontvangst. Ik denk dat dat echt een verschil kan maken. Daarnaast waren de taken heel divers en dat sprak mij enorm aan.

Wat zou jij tegen toekomstige stagiairs willen zeggen ?

N: Een ziekenhuis draait altijd door en dat merk je ook wel in je werk. Daarnaast is het heel divers. Ik zou ook willen zeggen dat als je de kans hebt, pak die kans. Want het is het echt waard om in een ziekenhuis te gaan werken.

J: Ik denk dat wij als ziekenhuis veel mogelijkheden bieden aan stagiairs en in sommige gevallen ook de mogelijkheid om hier door te groeien. Ik denk dat het echt een kans is om met beide handen aan te grijpen om een stage te lopen in het Maasstad Ziekenhuis. Daarnaast zijn we ook een divers ziekenhuis zowel qua medewerkers als patiënten, waar jij als stagiair een mooie bijdrage aan kan leveren.

Ben jij na het lezen van dit verhaal benieuwd geworden naar onze stages en de mogelijkheden? Bekijk dan onze website.

Meer verhalen over Stages

Annelieke
Annelieke

Stagiaire

"Na het sollicitatiegesprek kreeg ik een rondleiding waarbij iedereen zich meteen voorstelde. Een warm welkom, dit gaf mij een goed gevoel."

Fenna
Fenna

Stagiaire

"De stagebegeleiding is erg menselijk. Ondanks de drukte neemt iedereen altijd de tijd voor je en geen vraag is te veel. Ze zijn er voor je als je er even doorheen zit."

Carsten
Carsten

Stagiair

"In het Maasstad Ziekenhuis heerst een sfeer van enthousiasme en behulpzaamheid. Er wordt ruimte geboden voor zelfstandigheid. Door eigen initiatief te tonen zijn er talloze mogelijkheden!"

Meer Stages

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures