Mijn loopbaan bij het Maasstad Ziekenhuis begon toen ik het leerwerktraject voor de opleiding tot verpleegkundige volgde. Het was destijds nog mogelijk om al vanaf het eerste leerjaar werken en leren te combineren. Hierdoor heb ik veel ervaring op kunnen doen, die ik nu nog steeds goed kan gebruiken in mijn werk als verpleegkundige. Tijdens mijn opleiding heb ik veel verschillende afdelingen gezien. Na het afronden van de opleiding heb ik ervoor gekozen om als vlinderverpleegkundige aan de slag te gaan. Ik had het idee dat ik mij nog veel breder kon ontwikkelen, zowel op chirurgisch als op het interne vlak. Het vlinderen leek me gewoon heel leuk, omdat je nooit van te voren weet waar je terecht komt en iedere dienst weer anders is. Toen ik nog vast op een afdeling werkte, had ik weleens de gedachte van ‘Morgen weer zo’n drukke dag’, maar dat heb ik nu helemaal niet omdat ik niet weet wat de dag gaat brengen.
Opnamedienst
Ik krijg best wel vaak de vraag of het dan niet vervelend is om niet vast in een team te werken. Als vlinders hebben wij ook een team, namelijk het team van vlinderverpleegkundigen. We zijn een heel hecht team. We werken niet vaak met elkaar, alleen af en toe tijdens een opnamedienst. Een opnamedienst is een avonddienst waarbij je de verpleegafdelingen en de SEH ontlast door te helpen bij de opname van patiënten. Deze patiënten zijn eerst gezien op de SEH en worden daarna opgenomen op een verpleegafdeling. We vullen dan een volledige amnese in en doen een aantal controles. Verpleegkundigen van de verpleegafdeling hoeven dan niet lang weg van de afdeling, aangezien ze dan ook een lage bezetting hebben. Voor de patiënt is het ook fijn, want die wordt dan in alle rust ontvangen en naar de afdeling gebracht. En voor ons is het een leuke afwisseling in ons werk.
Ieder team is jouw team
Naast dat we elkaar dus zien tijdens deze opnamediensten, zoeken we elkaar op in huis. Als we bijvoorbeeld weten van elkaar dat een collega een heftige situatie heeft meegemaakt, dan praten we daar even met elkaar over. Of gewoon omdat we het even fijn vinden om elkaar te zien en te spreken. Daarnaast hebben we ook teamuitjes, waarbij we met het hele team een leuke activiteit doen. Daarbij is eigenlijk ieder team van het ziekenhuis ook jouw team. Je komt overal over de vloer om te helpen en iedereen kent jou ook. Dit vergt flexibiliteit van jou als verpleegkundige, maar eigenlijk pas je je heel snel weer aan. De vlinderpool is eigenlijk ook een soort kweekvijver. Vlinderverpleegkundigen komen op veel afdelingen en ontdekken hierdoor ook welke afdeling goed bij ze past. Hierdoor kan het voorkomen dat ze dan besluiten om vast op een afdeling te gaan werken.
Ziek en piek
Als vlinderverpleegkundigen vallen wij op alle afdelingen in bij ziek en piek. Dit zijn alle verpleegafdelingen, de Dagbehandeling en af en toe ook op het Brandwondencentrum en de afdeling Verloskunde. We draaien zelfstandig een verantwoordelijke dienst. Daarnaast hebben we ook diensten waarbij we extra op de afdeling staan, dit is dan om de zorgzwaarte wat naar beneden te halen. Op een meer specialistische afdeling zoals de Oncologie of het Brandwondencentrum ben je geen eindverantwoordelijke en ondersteun je de gespecialiseerd verpleegkundigen. Als ik dan merk dat het wat rustiger is geworden op de afdeling, dan bel ik mijn teamleider en vraag of ik nog op een andere afdeling kan helpen. Je maakt hierin een eigen inschatting en overlegt dit ook met de afdeling. Als vlinderverpleegkundige kun je geen voorkeur opgeven, je wordt gewoon overal ingepland. Voor mij persoonlijk is dat ook niet erg, ook omdat ik weet dat ik vaak niet hele dienst op één afdeling werk. We fladderen echt letterlijk door het ziekenhuis.
Klein meisje
De zorg heeft mij eigenlijk altijd al getrokken. Mijn moeder werkt ook in de zorg en als kind ging ik al met haar mee naar haar werk en hielp ik bijvoorbeeld mee tijdens het koffiemoment. Toen begon bij mij al het gevoel op te komen dat ik wel als verpleegkundige aan de slag wilde. Daarna heb ik nog een aantal keer meegemaakt dat een familielid in het ziekenhuis lag en ik van dichtbij meekreeg hoe het werk eruitziet. Toen ik uiteindelijk na mijn havo zelf een keuze moest maken, ben ik gaan rondkijken bij alle ziekenhuizen. Ik wist al dat ik graag een leerwerktraject wilde doen, omdat ik gelijk aan de slag wilde. Ik leer door het te doen en dat kon het beste door gelijk te gaan werken. Bij het Maasstad Ziekenhuis zag ik toen de vacature en heb ik gesolliciteerd. Voor mij is het ziekenhuis ook dichtbij, wat voor mij een pluspunt is. Daarnaast vind ik de mentaliteit heel fijn, gewoon zeggen wat je denkt.
Als jij op zoek bent naar de ontwikkeling als verpleegkundige, dan is de functie van vlinderverpleegkundige echt iets voor jou. Je ontwikkelt jezelf zowel op verpleegkundig vlak als op persoonlijk vlak. Ik heb echt sprongen gemaakt. Je hebt met veel collega’s, artsen en patiënten te maken, waardoor je ook op dat gebied veel leert. Daarnaast word je verpleegkundige kennis vergroot omdat je op zoveel afdelingen komt en veel ziet. En de flexibiliteit is voor mij echt een voordeel, je weet niet van te voren wat je kunt verwachten. Je hoort pas de dag zelf waar je aan de slag gaat, dat geeft een soort verrassingselement.
Wil jij net als Ilona aan de slag als verpleegkundige in onze Vlinderpool? Bekijk hier de vacature.