Heike

Verpleegkundige interventiecardiologie

"Ik voel me verbonden met het Maasstad Ziekenhuis. Ondanks de grootschaligheid van het ziekenhuis, ken ik veel mensen. Dat vind ik fijn. "

Verder lezen

Delen

Ik werk al sinds 1984 in het Maasstad Ziekenhuis en ben begonnen in het Zuiderziekenhuis, later de locatie Zuider. In 2002 heb ik de overstap gemaakt van IC-verpleegkundige naar verpleegkundige interventiecardiologie.

Mijn werk is heel divers met verschillende functies op een dag. Zo heb je de functie als omloop. Dan zorg je ervoor dat de ‘operatietafel’ blijft functioneren. Een interventiecardioloog staat met een verpleegkundige interventiecardiologie aan de operatietafel. De omloop geeft de materialen die nodig zijn voor het onderzoek aan de verpleegkundige. Je bedient ook bepaalde randapparatuur en zorgt ervoor dat de patiënt zo comfortabel mogelijk ligt. Je helpt hem bij wijze van spreken af van een kriebel aan de neus maar het kan ook zijn dat de patiënt gaat ‘crashen’ en dat je moet reanimeren.

De tweede functie is die van steriele medewerker. Dan sta je naast de arts en verricht je samen de dotterprocedure. Een buitenstaander kan denken dat je alleen materialen aanreikt maar als je langer in het vak werkzaam bent, weet je dat de arts op jou steunt. Zeker jongere artsen willen jouw support krijgen en jouw mening horen. Dat is heel belangrijk in dit team. Artsen vragen stent maten of willen dat je meekijkt of er afwijkingen zijn; bijvoorbeeld dissectie in een bloedvat. Dan kunnen ze vragen: zullen we er nog wat aan doen of laten we het zo? Als verpleegkundige kun je ook zelf aangeven wat je signaleert en vragen aan de arts om ernaar te kijken. We werken op een open en constructieve manier met elkaar samen en respecteren en waarderen elkaars mening en expertise. We zijn als team gezamenlijk verantwoordelijk en dat maakt het zó leuk!

De derde functie is die van technicus, dan is het jouw verantwoordelijkheid dat de hele procedure geregistreerd wordt. Je zorgt voor de röntgenapparatuur en registreert gebruikte materialen en medicatie in het elektronisch patiëntendossier. Maar het allerbelangrijkste is het bewaken van de hemodynamiek. In die rol benoem je wat je signaleert, in de trant van: ‘de bloeddruk zakt nu, ik vul wel even.’ Dat betekent dat we vocht toedienen. Als de patiënt wat onrustig is, zegt de technicus bijvoorbeeld dat hij een beetje dormicum toevoegt en vraagt of dat akkoord is aan de arts. Binnen zo’n kleine setting ben je heel zelfstandig.

Fijn team en zelfstandigheid

Ik voel me verbonden met het Maasstad Ziekenhuis. Ondanks de grootschaligheid van het ziekenhuis, ken ik veel mensen. Dat vind ik fijn. We hebben een goed team, dat nieuwkomers hartelijk verwelkomt. We kennen elkaars sterke en minder sterke kanten en ondersteunen elkaar. Er is een goed opleidingsklimaat en we willen graag leren. Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen om aan een collega te vragen iets uit te leggen. Dat geldt ook naar de artsen toe. Zij leggen ook uit waarom ze iets op een bepaalde wijze doen als je dit vraagt.

Meer verhalen over Acute zorg

Meer Acute zorg

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures