Astrid

Verpleegkundige oncologie

"Je hoofd, hart en handen gebruiken. Dat kan ik op deze afdeling."

Verder lezen

Delen

“Ik begon in 2011 als leerling-verpleegkundige bij het Maasstad Ziekenhuis. Na mijn diplomering ben ik gebleven en sinds 2017 werk ik hier met veel plezier als gediplomeerd oncologieverpleegkundige. Vanaf dag 1 als leerling op de afdeling Oncologie/Hematologie wist ik het: hier moet ik zijn, dit is mijn plek.

Je weet nooit wat je te wachten staat

Als oncologieverpleegkundige werk je zowel op de verpleegafdeling als op de afdeling Dagbehandeling. Je ziet patiënten op beide eenheden terug. Op de verpleegafdeling geef je meer langdurige zorg en op de dagbehandeling zie je de patiënt vaak maar een aantal uur. Patiënten komen regelmatig terug voor hun behandeling, waardoor het vaak voorkomt dat je met hen een band opbouwt. De ziektebeelden en zorg zijn divers en complex. Per dienst verschilt het waar ik mee te maken krijg. Eigenlijk heb je van te voren geen idee wat je te wachten staat. En dat maakt deze functie nu zo uitdagend.

Psychosociale zorg en techniek

Het mooie aan mijn werk is het contact met de patiënt en de psychosociale zorg en begeleiding die ik kan geven. Ik bied een luisterend oor en kijk samen met hem of haar wat er nodig is om de kwaliteit van leven zoveel mogelijk te optimaliseren. Het werk geeft mij veel betekenis. Je wordt zelf ook gevormd door wat je ziet en meekrijgt op deze afdeling. Ook het technische aspect van deze functie vind ik uitdagend. Van het omgaan met verschillende intraveneuze lijnen tot en met het toedienen van cytostatica. Denk ook aan aderlating of het aanprikken van een port-a-cath.

 

 

Klinische blik

De artsenvisite is door zeer goede samenwerking met de arts-assistenten, hematologen en oncologen een boeiend aspect van mijn baan. Van mij wordt namelijk verwacht klinisch mee te redeneren en proactief mee te denken met de arts om het beleid vast te stellen. De arts is eindverantwoordelijke, maar we doen het echt met elkaar.

‘Dreamteam’: voor elkaar en met elkaar

Wanneer je hier komt werken, kom je terecht in een warm bad. Ook als leerling hoor je er echt bij. Er is veel kennisoverdracht, waardoor we de kwaliteit van zorg hoog houden. We hanteren hoge standaarden. Voor mij en het team staat de patiëntenzorg altijd voorop en centraal. We vullen elkaar als collega’s goed aan. Op deze afdeling maak je veel mee, maar we zijn er altijd voor elkaar en kunnen ook lachen met elkaar én de patiënt. Professioneel met oog voor mensen. We hebben meerdere keren per jaar een teamuitje dat georganiseerd wordt door onze eigen feestcommissie. De sfeer binnen het team is ontzettend goed.

Werken aan eigen ontwikkeling

Kwaliteit van zorg staat hoog in het vaandel van ons ziekenhuis. De communicatie is open en direct. We houden van samenwerken en steken de handen uit de mouwen. We zijn niet voor niets ‘010’. Daarnaast heb je genoeg kansen om te werken aan je eigen ontwikkeling. Zo kun je je kennis verbreden of verdiepen door een specialisatie te volgen of een actieve bijdrage aan een werkgroep te leveren. Zo verhoog je ook de kwaliteit van zorg. Zelf start ik binnenkort met de hematologieopleiding. Hier kijk ik erg naar uit!”

 

Meer verhalen over Gespecialiseerd verplegend

Niamh
Niamh

Verpleegkundig specialist

"Twee specialismen combineren bij een complexe patiënt, waar je heel veel zelfstandigheid in hebt en vaak tot het laatste kunt begeleiden"

Bianca
Bianca

Neonatologieverpleegkundige & dagcoördinator

"Ik vind mijn werk altijd al bijzonder want ouders laten het kostbaarste wat ze hebben bij mij achter."

Tineke
Tineke

Dialyseverpleegkundige

"Wat een positieve energie is er ook in coronatijd! Alle collega’s staan klaar voor onze patiënten en elkaar. Zo kunnen onze artsen nu ook een dialyseapparaat bedienen. Dan kunnen ze bijspringen."

Kim
Kim

Highcare Kinder- en Brandwondenverpleegkundige

"Ik wist tijdens mijn studie al snel dat ik met kinderen wilde gaan werken. Naast het bieden van zorg wil ik ervoor zorgen dat ze kunnen genieten van een onbezorgde kindertijd."

Olga
Olga

Brandwondenverpleegkundige

"Na een les over brandwonden tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige was ik meteen verkocht. Ik werk al zo’n 31 jaar op het Brandwondencentrum en ik vind het nog steeds interessant."

Milou
Milou

Diabetesverpleegkundige in opleiding

"Als diabetesverpleegkundige krijg je steeds meer te maken met de inzet van verschillende technologieën."

Meer Gespecialiseerd verplegend

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures