Emiel

ANIOS Interne Geneeskunde

"Als jij net uit de schoolbanken komt en nog geen ervaring hebt als basisarts is dit een hele fijne plek om in een veilig werk- en leerklimaat ervaring op te doen. "

Verder lezen

Delen

Een paar maanden geleden ben ik met mijn vriendin samen naar Rotterdam verhuisd om hier beide als ANIOS aan de slag te gaan. Hiervoor woonde ik in Gent waar ik ook de opleiding geneeskunde heb gevolgd. Ik heb er bewust voor gekozen om naar Nederland te komen voor een functie van basisarts. In België ga je na het afronden van je opleiding gelijk verder met je specialisatie. Er is dan geen ruimte om eerst ervaring op te doen als basisarts zoals dat in Nederland wel mogelijk is. Ik wilde niet de gedachte hebben als ik straks 30 ben dat ik alleen maar achter elkaar heb gestudeerd en dan opeens 30 ben en aan het werk ga als internist. Voor mij geeft deze functie mij de mogelijkheid om echt even in het moment te leven en ik hoef niet iedere dag bezig te zijn met het toekomstperspectief. Ik ben juist naar Rotterdam gekomen om mij te focussen op het nu en ervaring op te doen. Ik zie daarna wel hoe het gaat lopen. Ik wil graag internist worden, dat is mijn doel maar ik heb geen idee of dat hier of in België is.

Veilig leerklimaat
Ik wist wel dat het een grote stap was van coassistent naar basisarts. Daarnaast kom ik ook nog eens uit Vlaanderen waardoor dat ook nog even wennen was. Het is toch een klein cultuurverschil. Plots heb je die verantwoordelijkheid en ben jij de dokter. Een andere reden waarom ik in Nederland aan de slag ben gegaan, is omdat ik wist dat er hier een veilig leer- en werkklimaat is. Er wordt goed gekeken naar jou als individu. Er wordt gelet op het aantal uren die je werkt en er wordt ook echt rekening gehouden met opleiding en ontwikkeling. Omdat het een grote stap is vind ik het een fijn idee dat ik het op een plek kan doen waar er dus zo’n veilig leerklimaat is. Ik heb bij meerdere ziekenhuizen gesolliciteerd en ik merkte bij het Maasstad Ziekenhuis gelijk dat ze gewend zijn aan het werken met ANIOS. Dat zij echt een onderdeel uitmaken van het team. Daarnaast wist ik dat ik hier heel veel ging zien qua ziektebeelden en specialismen. Zowel de Maag-, Darm-, Leverziekten, als Longziekten, als alles van Interne Geneeskunde en ook nog op de Spoedeisende Hulp.

Toegankelijke sfeer
Ondanks dat het veel is, merk ik wel dat het echt een veilige werkomgeving is. Collega’s zijn onderling heel collegiaal en toegankelijk en ook met de supervisoren merk ik dat. Als je merkt dat het teveel wordt, dan kun je dit ook aangeven. Dan wordt er samen met jou gekeken wat eraan gedaan kan worden. Ik ervaar weinig hiërarchie, iedereen is heel toegankelijk. Toen ik hier net werkte kwamen er continu collega’s naar mij toe om te vragen hoe het ging en hoe ik de eerste weken ervaren had. Dat vond ik echt supertof. Het zijn hele leuk collega’s, met wie ik regelmatig ook na werktijd nog afspreek. Dan gaan we samen ‘borrelen’, die term was helemaal nieuw voor mij maar nu ben ik een volwaardig ‘borrelaar’. Met de collega’s onder elkaar wordt er weleens gegrapt over mijn Vlaams accent, maar dat vind ik helemaal niet erg ik ben juist fier op mijn accent.

Het complete plaatje
Voordat ik aan me studie begon wilde ik graag huisarts worden. Maar tijdens de opleiding en de coschappen kwam ik erachter dat ik enthousiast werd van complexe ziektebeelden en de interactie van meerdere ziektebeelden samen in een patiënt. Voor mij waren dit voornamelijk interne ziektebeelden en hier in het ziekenhuis heb je een mooi aanbod aan diverse en complexe ziektebeelden. Het is voor mij een soort onderbuikgevoel dat zegt dat dit bij me past en ik vertrouw op dat gevoel. Verder vind ik het uitdagend en interessant om naar het totale plaatje te kijken. Dus niet alleen naar een ziektebeeld, maar ook naar de persoonlijke situatie van een patiënt. Kan de patiënt bijvoorbeeld zelf nog wel lopen? Hoe ziet de thuissituatie eruit? Wat is voor de patiënt en zijn familie nog van belang naast het medische? Op dat vlak heb ik echt het idee dat ik iets kan betekenen voor een patiënt en dat het ook bijdraagt aan de kwaliteit van leven van een patiënt.

Als jij net uit de schoolbanken komt en nog geen ervaring hebt als basisarts is dit een hele fijne plek om in een veilig werk- en leerklimaat ervaring op te doen.

Wil jij net als Emiel aan de slag als ANIOS Interne Geneeskunde? Bekijk dan de vacature.

Meer verhalen over Medisch

Loubna
Loubna

ANIOS Chirurgie

"Toen ik een keer mee had gekeken op de OK was ik op slag verliefd"

Eva
Eva

ANIOS Interne Geneeskunde

"Dit is echt de plek voor jou als je kansen wil pakken en wilt laten zien wat je in huis hebt."

Sahra
Sahra

ANIOS Cardiologie

"Naast dat ik hier veel leer over de cardiologie, is het dit team en de sfeer wat het werken hier zo fantastisch maakt."

Daniëlle
Daniëlle

ANIOS Geriatrie

"Er hangt nog steeds een stoffig imago rondom het specialisme, maar de Geriatrie is juist een ontzettend breed en uitdagend vakgebied."

Casper
Casper

ANIOS Intensive Care (Traineeship)

"Hoewel ik niet direct gekozen had voor het traineeship, kan ik het achteraf gezien alleen maar aanraden! "

Daan
Daan

ANIOS Geriatrie

"Doordat het zo’n breed specialisme is, zou ik het elke beginnende arts aanbevelen."

Meer Medisch

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures