Ik werk sinds april 2021 op de Gipskamer en sinds september volg ik de opleiding tot gipsverbandmeester. Deze opleiding duurt anderhalf jaar. Hiervoor was ik verpleegkundige in de Vlinderpool in het Maasstad Ziekenhuis. Ik had de ambitie om verder te groeien, maar ik wist niet zo goed in welke functie. Een aantal van mijn collega’s wisten het al snel, die gingen bijvoorbeeld naar de Spoedeisende Hulp of naar de Intensive Care. Ik heb toen op advies van mijn teamleider een keer mee meegelopen op de Gipskamer.
Kort patiëntcontact
Wat me aanspreekt aan deze afdeling is het korte contact met de patiënt, de hoge patiënttevredenheid en dat je echt iets voor een patiënt kunt betekenen. Op een verpleegafdeling heb je vaak langer contact met patiënten, maar het korte contact spreekt me toch meer aan. Daarnaast spreekt de regelmatigheid in deze functie me erg aan. We werken van 08.00 tot 17.30 uur en eens in de zoveel tijd in het weekend. Geen nachten en avonden meer, dat bevalt me zeer goed.
Samen gips aanbrengen
We werken in een klein team van ongeveer 12 collega’s. Dit was ik in mijn vorige functie niet gewend, toen werkte ik niet in een vast team, omdat ik elke dag op een andere afdeling werkte. Nu ben ik echt onderdeel van een team. In mijn functie als gipsverbandmeester in opleiding werk ik voornamelijk samen met een werkbegeleider. Daarnaast werken we als gipsverbandmeester allemaal op dezelfde werkvloer, waardoor we nauw samenwerken. Daarnaast werken we ook samen bij het aanbrengen van gips bij bepaalde fracturen. Het is dan onmogelijk om in je eentje het gips op de juiste manier aan te brengen, dus dan kun je die extra handen goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen van gips op een onderbeen of een bovenarm.
Nauwe samenwerking
We hebben iedere ochtend een poliklinisch spreekuur, dan is er een traumatoloog en een arts-assistent aanwezig. Patiënten komen dan voor een vervolgafspraak naar onze polikliniek, na een eerder bezoek aan de Spoedeisende Hulp. In de middag zien wij patiënten met gipsklachten, waarbij we samen zoeken naar een oplossing voor deze klachten. Daarnaast komen er in de middag ook vaak specialisten langs om patiënten te zien, zoals orthopeden en plastisch chirurgen. De arts ziet de patiënten op de Gipskamer, wij zien voor dat wij de arts inlichten al wat de bedoeling van de afspraak is. Zo bereiden we de patiënt voor en de patiënt wordt daarna gezien door de arts. Als gipsverbandmeester werk je nauw samen met de arts, zij staan ook open voor onze inbreng. Wij zien dagelijks veel patiënten en ze vertrouwen op onze kennis om de beste behandeling voor de patiënt te kiezen.
“Doe je dit nou de hele dag?”
Het is per dag verschillend hoeveel gips we aanbrengen bij patiënten, de ene dag doe je dit veel meer dan een andere dag. Mensen zeggen vaak tegen mij: “Doe je dit nou de hele dag?”, omdat ze dan denken dat een gipsverbandmeester alleen maar heel de dag gips aanbrengt. Maar we doen veel meer dan dat. We maken bijvoorbeeld ook afneembare spalken, halen externe fixateurs of K-draden eruit, brengen tape aan en verzorgen wonden. Het beeld dat wij de hele dag alleen maar gipsen, wordt vaak geschetst, ook door collega’s uit het ziekenhuis. In het Maasstad Ziekenhuis mag je meer als gipsverbandmeester, zo werken wij ook op de Spoedeisende Hulp en dat maakt het uniek.
Aan iedereen die het leuk lijkt, zou ik wil zeggen: kom een keer meelopen en kijk mee hoe divers het werk op de Gipskamer is.