Ik ben nu een jaar werkzaam als arts-assistent op de afdeling Geriatrie. Hier houd ik mij met verschillende onderdelen bezig. Zo werk ik als zaalarts, zie ik patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) en tijdens consulten in de kliniek. Toen ik een jaar geleden de vacature zag voor deze baan, wist ik gelijk dat ik hiervoor wilde gaan. De afdeling Geriatrie is misschien een afdeling waar je niet zo snel voor kiest, maar mij sprak het meteen aan.
Stoffig imago
Er hangt nog steeds een stoffig imago rondom het specialisme, maar de Geriatrie is juist een ontzettend breed en uitdagend vakgebied. Naast de lichamelijke en psychische problemen waarmee een patiënt zich kan presenteren, kijk je onder andere ook naar wat de patiënt nog zelfstandig kan en hoe de woonsituatie is. Het behandelplan kan bestaan uit de behandeling van de problemen, maar ook wordt er gestreefd naar functiebehoud. Soms is de goede behandeling juist niet meer alles uit de kast trekken, maar streven naar kwaliteit van leven. Naast veel contact met de patiënt ga je ook in gesprek met de familie. Dit kan uitdagend zijn, maar maakt het werk juist ook leuk.
Leert je verder denken
De patiënten die ik op de SEH zie, zorgen ervoor dat ik vaak anders moet kijken naar situaties. De oudere patiënt presenteert zich niet altijd met problemen zoals je het tijdens je studie hebt geleerd, wat ervoor zorgt dat je breed leert denken. Er zijn grote verschillen in deze patiëntengroep. De ene patiënt van 80 kan nog fit zijn en de andere patiënt is (deels) afhankelijk. Je kijkt per patiënt wat voor hem/haar de beste behandeling is. Ook zien we vaak patiënten van andere specialismen waarbij we in consult worden gevraagd. Hierdoor is er veel contact met andere specialismen in het ziekenhuis.
Ouderen komen binnen met diverse problemen en er komt veel meer bij kijken dan alleen medische problemen behandelen. We werken in een groot multidisciplinair team met verpleegkundigen en meerdere paramedici om zo de best mogelijke zorg te kunnen leveren voor onze oudere patiënten.
We zien tegenwoordig vaak dat een oudere patiënt nog thuis woont waar dit al langere tijd niet meer zo goed gaat. We gaan met patiënt en familie in gesprek om te kijken welke zorg en ondersteuning er nodig is zodat iemand nog veilig thuis kan blijven wonen, mits dit nog mogelijk is.
Een fijn leerklimaat
Ik koos voor het Maasstad Ziekenhuis omdat het een topklinisch ziekenhuis is waar ontwikkeling hoog op de agenda staat. Er is zowel aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers als ontwikkeling op het gebied van zorg die er wordt geboden. Daarnaast vind ik het fijn dat het een groot ziekenhuis is waar veel te zien is op het gebied van zorg. Ook spreekt het leerklimaat mij erg aan. Op de afdeling Geriatrie heerst een fijne leeromgeving waar fouten gemaakt mogen worden. Dit maakt het leuk om hier als arts te werken en zorgt ervoor dat je op een prettige manier veel kan leren. Binnen de vakgroep leeft een sterke ambitie om te blijven ontwikkelen. Dat stimuleert je als jonge arts!
De eerste coronagolf
Tijdens de eerste coronagolf was onze afdeling een speciale afdeling voor coronapatiënten. Ik vond het een bijzondere tijd waarin ik vooral zag dat collega’s van verschillende afdelingen zich samen inzetten. Dat vond ik mooi om te zien! Wat ik minder vond aan deze periode was het vluchtige contact met de patiënten. Ik ben gewend om de tijd te kunnen nemen voor mijn patiënten, wat ook past bij onze patiëntengroep. Helaas kon dit minder goed tijdens de coronaperiode.
Voor mij als arts was het een interessante periode omdat er een heel nieuw virus opdook. Ik heb zelf veel gelezen en specifiek zocht ik informatie op over de geriatrische patiënten. Op onze afdeling deelden we deze informatie onderling, omdat we graag wilden uitzoeken hoe het ziektebeeld er voor onze patiënten uitzag.
Wil jij ook als arts-assistent aan de slag op een afdeling waar je op een prettige manier veel kan leren? Solliciteer dan nu!
*Op dit moment is Daniëlle AIOS Klinische Geriatrie bij een ander ziekenhuis.