Daan

ANIOS Geriatrie

"Doordat het zo’n breed specialisme is, zou ik het elke beginnende arts aanbevelen."

Verder lezen

Delen

Als ANIOS Geriatrie voer je eigenlijk drie taken uit. Een daarvan is het werken op de afdeling. Hier zorg je voor alle opgenomen patiënten, je begeleidt ze van opname tot ontslag. Je ziet ook patiënten op de Spoedeisende Hulp. We staan hier niet vast, maar je wordt dan opgeroepen door de geriater om naar de Spoedeisende Hulp te gaan om een patiënt te zien. Daarnaast ben je ook werkzaam op de polikliniek. Dit is voor semi-acute geriatrische patiënten, dit doen we om de Spoedeisende Hulp een beetje te ontlasten. Twee keer in de week hebben we dan een spreekuur voor dit soort spoedgevallen. Deze patiënten worden doorverwezen door de huisarts. Het heeft niet zo’n spoed dat ze naar de Spoedeisende Hulp moeten, maar wel urgenter dan wachten op een afspraak bij de arts.

Huisartsopleiding
Ik ben nu een halfjaar werkzaam geweest als ANIOS Geriatrie. Hiervoor heb ik promotieonderzoek gedaan op het Brandwondencentrum. Daarvoor heb ik ook nog als ANIOS Chirurgie gewerkt. Ik ga binnenkort beginnen aan de huisartsopleiding. Voor een optimale voorbereiding wilde ik nog extra ervaring opdoen op het gebied van geriatrie. Dit is voor mijn toekomstige werk als huisarts handig, aangezien de vergrijzing steeds verder toeneemt. Zo kan ik nog betere zorg leveren. Ik wilde eerst eigenlijk chirurg worden en heb daar ook de voorbereiding voor gedaan. Maar naar mate ik ouder werd heb ik nog een keer goed wat ik eigenlijk graag wil. Ik heb toen besloten om toch voor het huisartsenvak te gaan.

Goede fundering
De geriatrie is vergeleken met de chirurgie veel minder vluchtig. Je hebt wat meer tijd voor patiënten, maar het werk is zeker niet langzaam. Dat denken mensen vaak, dat je niet veel kan doen voor een patiënt, maar je doet juist veel en je gaat veel meer de diepte in. Hierdoor is er ook meer tijd om je te verdiepen in een patiënt en daarmee ook meer tijd om de achterliggende fysiologie te begrijpen. Het aspect dat je naar de hele patiënt kijkt, maakt het extra leuk. Het is soms echt even puzzelen en dat maakt het interessant en uitdagend. Doordat het zo’n breed specialisme is, zou ik het elke beginnende arts aanbevelen. Het is een goede fundering. Of je nou huisarts, chirurg of internist wil worden, het is voor iedere basisarts relevant.

Prettige samenwerking
Binnen de vakgroep Geriatrie worden er momenteel geen artsen opgeleid tot specialist. Je werkt daarom niet samen met een AIOS, maar direct met de geriater. Daarnaast werk je samen met de andere ANIOS Geriatrie en met de physician assistants. Omdat zij vaak al langere tijd op de afdeling werken, hebben ze een hoop kennis en ervaring in huis. Hier kan je als (beginnend) ANIOS handig gebruik van maken. De samenwerking met de geriaters vind ik erg prettig. Ze zijn allemaal laagdrempelig te benaderen en welwillend om jou als beginnend arts wat te leren. Dit wordt onder andere gedaan door middel van onderwijsmomenten. Daarnaast bespreek je ook eigenlijk al je werk met een geriater, waardoor je veel leert. Hierdoor ontstaat er een veilige werkomgeving. Het vak van geriater is erg breed en veel dingen kunnen door de geriater zelf worden opgelost. Hierdoor leer je heel erg breed ‘dokteren’. Zeker als je nog niet helemaal weet welk specialisme je aanspreekt, kan ik ervaring opdoen bij de Geriatrie van harte aanbevelen. Op de afdeling Geriatrie is het absoluut niet zo stoffig als je vooraf zou denken. Daarbij heerst er een gezellige werksfeer en er is veel ruimte om jezelf als arts te ontwikkelen.

Momenteel hebben we geen vacature openstaan voor deze functie. Mocht je interesse hebben of meer willen weten over deze functie, stuur dan een e-mail naar werkenbij@maasstadziekenhuis.nl.

Meer verhalen over Medisch

Eva
Eva

ANIOS Interne Geneeskunde

"Dit is echt de plek voor jou als je kansen wil pakken en wilt laten zien wat je in huis hebt."

Emiel
Emiel

ANIOS Interne Geneeskunde

"Als jij net uit de schoolbanken komt en nog geen ervaring hebt als basisarts is dit een hele fijne plek om in een veilig werk- en leerklimaat ervaring op te doen. "

Sahra
Sahra

ANIOS Cardiologie

"Naast dat ik hier veel leer over de cardiologie, is het dit team en de sfeer wat het werken hier zo fantastisch maakt."

Loubna
Loubna

ANIOS Chirurgie

"Toen ik een keer mee had gekeken op de OK was ik op slag verliefd"

Casper
Casper

ANIOS Intensive Care (Traineeship)

"Hoewel ik niet direct gekozen had voor het traineeship, kan ik het achteraf gezien alleen maar aanraden! "

Daniëlle
Daniëlle

ANIOS Geriatrie

"Er hangt nog steeds een stoffig imago rondom het specialisme, maar de Geriatrie is juist een ontzettend breed en uitdagend vakgebied."

Meer Medisch

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures