Chantal

Gespecialiseerd verpleegkundige CCU/EHH

"De sfeer op de afdeling is leuk en gezellig. We hebben een hecht team met onze 45 collega’s. Divers ook, jong en oud, mannen en vrouwen."

Verder lezen

Delen

Al 14 jaar ben ik werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis, destijds begonnen in het MCRZ locatie zuider. De belangrijkste werkzaamheden die ik uitvoer, zijn het verzorgen en verplegen van patiënten met een acuut hartinfarct en patiënten met astma cardiale die ernstig benauwd zijn. Overdag nemen we als verpleegkundige deel aan het reanimatieteam en we assisteren op de afdeling Interventiecardiologie bij dotterprocedures.

Op de Eerste Hart Hulp vindt de eerste opvang plaats van mensen met (vermeende) cardiale klachten. Wij screenen ze. Vroeger gebeurde dit op de afdeling Spoedeisende Hulp.

Het leuke van de cardiologie en de reden waarom ik bewust hiervoor heb gekozen, is dat het een ‘snel’ specialisme is. Je ziet vrij snel wat er aan de hand is met een patiënt en welke behandeling ingezet moet worden. Daarna zie je de patiënt ook snel weer opknappen en beter worden. Je kunt dus binnen korte tijd wat voor iemand betekenen. Het is mooi om de ontwikkelingen op het gebied van de cardiologie van de afgelopen jaren te zien. We kunnen steeds meer en vlugger doen voor onze hartpatiënten. Bij verpleegkunde cardiologie gaat het om de combinatie van zorg en techniek, het een kan niet zonder het ander.

Begeleiding patiënten

Een ander belangrijk onderdeel van het werk is de begeleiding van de patiënten. Mensen komen ontzettend kortademig binnen. Het eerste uur is voor hen zó zwaar want ze hebben het gevoel dat ze stikken. Daar trekken wij ze als het ware doorheen. Dat is een intens en mooi proces om uit te kunnen en mogen voeren. Patiënten worden steeds jonger. Sommigen zijn nog maar in de twintig. Dat kan confronterend zijn.

Interventiecardiologie

In het Maasstad Ziekenhuis is een afdeling Interventiecardiologie gehuisvest. Dat maakt het werken voor een cardiac care verpleegkundige bijzonder en dynamisch want we verrichten ook acute PCI’s. Dat onderscheidt ons als hartcentrum.

Leuke en gezellige sfeer

De sfeer op de afdeling is leuk en gezellig. We hebben een hecht team met onze 45 collega’s. Divers ook, jong en oud, mannen en vrouwen. We hebben bijvoorbeeld collega’s van 63 en 64 jaar oud. Zij hebben nog meegemaakt dat patiënten met regelmaat overleden aan een hartinfarct. In die tijd was alleen trombolyse behandeling mogelijk. Toen bestond de interventiecardiologie nog niet. Onze jongste collega is 25 jaar oud en houdt ons bij met de laatste ontwikkelingen die hij leert op school. Dat is leuk! We vinden het belangrijk om collegiaal en professioneel samen te werken. We zijn op elkaar ingespeeld. We streven continu naar een veilig leer- en werkklimaat.

Scholing en ontwikkeling

Er is alle aandacht voor je eigen ontwikkeling. Zelf houd ik me sinds een jaar bezig met de opleidingen van de afdeling. Met alle leerlingen en stagiaires die hier komen werken, voer ik kennismakingsgesprekken en ik regel hun werkbegeleiders. Ze kunnen altijd naar me toe komen als ze grote problemen hebben. Verder organiseer ik klinische lessen en scholingsdagen en heb ik meegeholpen aan Hart op Zuid.

Tegen aankomende collega’s zou ik zeggen: als je houdt van een afwisselende baan waarbij je eigenlijk nooit van tevoren weet op welke afdeling je staat en je hebt hart voor het cardiale, dan bieden wij je een afwisselende baan met leuke collega’s!

Meer verhalen over Acute zorg

Linda
Linda

Gipsverbandmeester

"Wat ook prettig is aan het werk op de SEH als gipsverbandmeester, is dat wij de patiënt later in het behandeltraject vaak nog terugzien op de Gipskamer"

Anna
Anna

Gespecialiseerd verpleegkundige SEH

"Ik hou van de mentaliteit hier, zeggen waar het op staat en hard doorwerken."

Heike
Heike

Verpleegkundige interventiecardiologie

"Ik voel me verbonden met het Maasstad Ziekenhuis. Ondanks de grootschaligheid van het ziekenhuis, ken ik veel mensen. Dat vind ik fijn. "

Patrick
Patrick

Gipsverbandmeester

"Ik help patiënten die veel last hebben om in hele korte tijd weer mobiel te worden."

Verena
Verena

IC-verpleegkundige

"Door de meeloopdag kreeg ik echt een goed beeld en ik kreeg ook goed de sfeer van de afdeling mee"

Nienke
Nienke

Gespecialiseerd verpleegkundige IC en SEH

"De Spoedeisende Hulp heeft mij altijd aangetrokken vanwege de dynamiek en variatie."

Patricia
Patricia

Gespecialiseerd verpleegkundige SEH

"Je haalt zelfstandig patiënten binnen en denkt als eerste aan een diagnose. Dat maakt het zo uitdagend."

Meer Acute zorg

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures