Casper

ANIOS Intensive Care (Traineeship)

"Hoewel ik niet direct gekozen had voor het traineeship, kan ik het achteraf gezien alleen maar aanraden! "

Verder lezen

Delen

Na mijn coschappen bij het Erasmus MC werd mij aangeraden om ervaring op te doen in het Maasstad Ziekenhuis. Zo kon ik mij goed voorbereiden op een medische vervolgopleiding. In eerste instantie solliciteerde ik voor een ANIOS-plek op de Intensive Care van het Maasstad Ziekenhuis. Het was een goede match, maar ik zou pas 6 maanden later kunnen starten. Ik kreeg toen de mogelijkheid van het traineeship voor basisartsen aangeboden; 6 maanden op de afdeling Neurologie en vervolgens 1 jaar op de Intensive Care. Daar ben ik toen voor gegaan. En hoewel ik niet direct gekozen had voor het traineeship, kan ik het achteraf gezien alleen maar aanraden!

Van co naar ANIOS

Ik heb de ambitie om mij te specialiseren als anesthesioloog. Daarom solliciteerde ik bewust voor de Intensive Care. Een goede afdeling om je voor te bereiden voor de medische vervolgopleiding. Je leert hier namelijk om je patiënten te managen en te stabiliseren in een vrij technische omgeving met veel overeenkomsten met de anesthesie. Het contact met je patiënt  is daarnaast kort en krachtig. Maar het starten op een verpleegafdeling, specifiek op de Neurologie, heeft mij een nog betere voorbereiding gegeven. De overstap van je oudste coschap naar een baan als ANIOS, is namelijk een hele grote stap.

Veel dingen leer je pas écht als je eenmaal zelf voor een patiënt moet zorgen. En als je net start als ANIOS is dat best wel spannend. Er staat namelijk niet iemand continu naast je, zoals bij je coschap. Starten op de Neurologie was erg fijn; de patiënten zijn niet zo ernstig ziek als op de Intensive Care. Hierdoor leerde ik ook om met zelfvertrouwen het zorgproces rondom de patiënt te managen, maar leerde ik ook ‘simpele’ dingen zoals medicatie voorschrijven.

De Rotterdamse mentaliteit

Het Maasstad Ziekenhuis is een echt Rotterdams ziekenhuis, dat merk je aan de mentaliteit: men is eerlijk, direct en niet bang om tegen de haren in te strijken. Mijn eigen mentaliteit past daar heel goed bij. Ik vind het mooi om te zien hoe goed dat bijvoorbeeld werkt in het team van de Intensive Care. De samenwerking tussen alle collega’s is daar heel prettig.

Afhankelijk van wat je einddoel is, kan het traineeship heel goed voor je werken. Het biedt je een aaneengesloten traject, waar je in meerdere korte periodes verdieping krijgt in verschillende specialismen. Voor mijn einddoel is het traineeship een goede voorbereiding geweest. Na de afronding kijk ik dan ook vol vertrouwen uit om te solliciteren voor een opleidingsplaats tot anesthesioloog.

Meer verhalen over Medisch

Emiel
Emiel

ANIOS Interne Geneeskunde

"Als jij net uit de schoolbanken komt en nog geen ervaring hebt als basisarts is dit een hele fijne plek om in een veilig werk- en leerklimaat ervaring op te doen. "

Daniëlle
Daniëlle

ANIOS Geriatrie

"Er hangt nog steeds een stoffig imago rondom het specialisme, maar de Geriatrie is juist een ontzettend breed en uitdagend vakgebied."

Loubna
Loubna

ANIOS Chirurgie

"Toen ik een keer mee had gekeken op de OK was ik op slag verliefd"

Sahra
Sahra

ANIOS Cardiologie

"Naast dat ik hier veel leer over de cardiologie, is het dit team en de sfeer wat het werken hier zo fantastisch maakt."

Daan
Daan

ANIOS Geriatrie

"Doordat het zo’n breed specialisme is, zou ik het elke beginnende arts aanbevelen."

Eva
Eva

ANIOS Interne Geneeskunde

"Dit is echt de plek voor jou als je kansen wil pakken en wilt laten zien wat je in huis hebt."

Meer Medisch

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures