Anne-José

Algemeen verpleegkundige

"Ik ga nog elke dag fluitend naar het werk"

Verder lezen

Delen

Tijdens mijn afstudeerperiode, ruim twee jaar geleden, kwam ik op de verpleegafdeling Longziekten terecht. Vooraf dacht ik dat deze afdeling misschien niets voor mij zou zijn, maar niets is minder waar! De zorgzwaarte op de afdeling Longziekten is flink toegenomen de afgelopen jaren. Ook is bepaalde zorg verplaatst naar de huisarts. Hierdoor is de zorg op deze afdeling complexer en specialistischer geworden. Dit maakt het werk voor mij als verpleegkundige niet alleen afwisselend, maar vooral ook uitdagend. Daarnaast is het team fantastisch.

Een mini-operatiekamer
De diversiteit in patiënten is groot. Van een 16-jarige met een klaplong tot een geriatrische patiënt aan de non-invasieve beademing. Veel onderzoeken en ingrepen vinden plaats op de afdeling zelf. Zo brengen we op de afdeling een thoraxdrain in bij de patiënt, in plaats van op de operatiekamer. Als verpleegkundige zorg je ervoor dat de kamer vooraf wordt voorbereid en assisteer je de longarts tijdens de behandeling. Daarnaast maken wij gebruik van het BiPAP-apparaat, hierbij krijgt de patiënt een fullface masker of een mond-neusmasker op waarmee lucht in de longen wordt geblazen. Dat zie je niet in elk ziekenhuis op de longafdeling, want vaak gebeurt dit op de Intensive Care.

Ambities
Omdat we op deze afdeling diverse en complexe ziektebeelden behandelen kun je je verder specialiseren of verschillende scholingen volgen.
In de komende jaren wil ik graag nog de opleiding volgen tot palliatief verpleegkundige. Ik merk nu al in mijn werk dat ik het waardevol vind om dit deel van de zorg te doen. Voor de patiënt, maar vooral voor de nabestaanden, is het een lastige situatie en ze hebben vaak nog vragen. Dan ben ik blij dat ik antwoord kan geven en ze kan ondersteunen in zo’n lastige periode. Ik had nooit gedacht dat juist dit mij het meest zou aanspreken, maar het geeft mij veel voldoening. Ondanks dat ik nog niet zo heel lang geleden ben afgestudeerd, kijken mijn leidinggevende en ik al naar een eventuele vervolgopleiding. Potentie wordt gelijk opgemerkt op de afdeling en ik wil mij ook blijven ontwikkelen. Zo ga ik in het nieuwe jaar een avondscholing van tien weken volgen om nog meer kennis te krijgen van het respiratoire systeem.

Fluitend naar het werk
‘Lekker gek’ en heel ‘hecht’. Dat zijn termen die ons team goed omschrijven. Binnen ons team wordt er zowel samen gelachen als gehuild en juist door alles wat wij meemaken op de afdeling zijn we zo hecht geworden. Wanneer iemand het even zwaar heeft, dan staat het team altijd klaar. Daarnaast is de humor op de afdeling altijd aanwezig op de momenten dat het kan. Het team is divers, maar wie zien elkaar allemaal als gelijkwaardig en we respecteren elkaar. Ook de samenwerking met de artsen en andere disciplines is erg goed, ook buiten de muren van het ziekenhuis. Een jaar geleden (voor de coronacrisis) hadden we een etentje met het team waarbij de fysio en de longartsen ook aanschoven. Al met al ben ik heel blij met mijn baan bij het Maasstad Ziekenhuis en ga ik nog elke dag fluitend naar het werk!

Meer verhalen over Verplegend & verzorgend

Luzviena
Luzviena

Algemeen verpleegkundige

"Voor mij was het werken in een ziekenhuis nieuw en toen moest ik óók nog eens aan de slag met patiënten met een heel nieuw virus."

Joke
Joke

Algemeen verpleegkundige

"Ik hoop heel erg dat ik met mijn verhaal kan laten zien hoe mooi het vak van verpleegkundige is op de afdeling Nefrologie. Het is hard werken, maar je krijgt er zo veel moois voor terug."

Tess
Tess

Verpleegkundige in de vlinderpool

"In het verpleegkundige vak denk ik echt dat wij de mooiste baan van het ziekenhuis hebben."

Ilona
Ilona

Vlinderverpleegkundige

"Je hoort pas de dag zelf waar je aan de slag gaat, dat geeft een soort verrassingselement."

Meer Verplegend & verzorgend

Wil je bij ons komen werken na het lezen van dit verhaal?

Wellicht hebben wij een mooie vacature voor je

vacatures