Ik heb altijd alles met techniek interessant gevonden. Toen ik een aantal jaren geleden wekelijks meeging met mijn zoons naar zwemles in het Maasstad Ziekenhuis werd ik geïnteresseerd in het ziekenhuis en ben ik gaan kijken naar de opties voor een baan hier. Twee jaar geleden kon ik hier aan de slag en ik heb er nog geen dag spijt van gehad.
Van het vervangen van een lamp tot de noodstroomtest
Het werk is prachtig! Het is afwisselend, divers en er wordt verwacht dat je zelfstandig plant en aan de slag gaat. Mijn werkzaamheden spelen zich af in het hele ziekenhuis. Van het vervangen van lampen tot het bevrijden van het ambulancepersoneel met een spoedpatiënt die vastzitten in een lift. Daarnaast voer ik jaarlijks met het team de grote noodstroomtest uit en iedere maand een ‘kleine’ versie van deze test. Er spelen in een ziekenhuis natuurlijk veel dingen mee als het gaat om techniek en veel zorgverleners kunnen niet zonder techniek. Het is dan aan ons de taak om zo snel mogelijk de situatie op te lossen of te kijken naar een tijdelijke vervanging. De continuïteit van de zorg is prioriteit hierin. Het is af en toe ook echt een zoekspelletje om erachter te komen waar de storing zit of wat er aan de hand is. Naast de storingen in het Maasstad Ziekenhuis, lossen we ook de storingen op in het Maasstadhuis, op de Medimall en bij onze Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in Barendrecht.
Storingsdienst
Een keer per maand heb je als vakman techniek een week lang dag en nacht storingsdienst. Dan heb je de storingstelefoon bij je en kan er ieder moment een storing binnenkomen. Soms is het alleen een melding en hoef je er niks mee en andere keren moet je iemand bijvoorbeeld bevrijden uit een lift. Zeer uiteenlopend dus. Dat zorgt er ook voor dat je veel kennis op zak moet hebben en iedere dag veel bijleert. Een ander voorbeeld van een storing die we vaak oplossen, is een storing in de buizenpost. In een groot deel in ons ziekenhuis wordt er nog steeds gebruik gemaakt van buizenpost. Bijvoorbeeld bij het intern transporteren van medicijnen of labtesten. Hier blijft regelmatig weleens iets in hangen en dan worden wij opgeroepen om ernaar te kijken.
Veel vrijheid
Je krijgt veel vrijheid in je werk en bent zelf verantwoordelijk voor de planning. Hierdoor is het belangrijk om scherp te zijn op je prioritering en lopende zaken goed in de gaten te houden. Je draagt als vakman bij aan de continuïteit van de zorg, dus je moet altijd voorbereid zijn op storingen, lichten die niet meer werken, verstoppingen of uitval. Om je goed voor te bereiden is het ook belangrijk om je voorraden op orde te hebben zodat je snel aan de slag kan als dit nodig is.
Samenwerken
Naast dat ik veel energie haal uit mijn werk, ben ik ook blij met het team waar ik mee samenwerk. Ik werk samen met de vakgroepleider techniek en een collega die zich vooral bezighoudt met onderhoud en aanpassingen van de laag- en hoogspanning. Sinds kort hebben we ook een stagiaire. Daarnaast werken wij nauw samen met de vakmannen van Bouwkunde en Werktuigkundige Systemen. Samen proberen we te kijken naar de meest geschikte oplossing voor een probleem en sparren we veel onderling. Tussen deze vakgroepen delen we informatie en kennis met elkaar uit, die je ook weer in jouw functie kan inzetten. Dat vind ik heel interessant, ik ben erg nieuwsgierig!
Elke dag leren
Zelf heb ik de opleiding elektrotechniek afgerond. Daarna zat ik lang in de revalidatiehulpmiddelen en vervolgens in de audiovisuele branche. Hierdoor heb ik lange tijd bijvoorbeeld niks gedaan met hoogspanning en daar hou ik mij nu wel weer mee bezig. Hier krijg ik ook cursussen voor aangeboden. Net zoals een cursus beheerder brandmeldinstallatie. Zo blijf ik mij ontwikkelen en daar ben ik blij mee. Daarom kijk ik graag mee met collega’s om zo steeds meer van alles wat te weten. Techniek is mijn hobby en ik vind het leuk om daar dagelijks mee bezig te zijn. Is het niet op mijn werk dan wel thuis.